Ημικρανία: Ποιες οι διαφορές της περιστασιακής, από τη χρόνια πάθηση – Τι να κάνετε

  • Iatropedia newsroom
ημικρανία
Οι άνθρωποι που έχουν απλή ημικρανία, δηλαδή πονοκέφαλο, παθαίνουν κρίσεις μόνο μία ή δύο φορές το μήνα, σε αντίθεση με την χρόνια μορφή της.

Εάν υποφέρετε από την πάθηση που είναι γνωστή ως “χρόνια ημικρανία”, οι πονοκέφαλοι είναι πολύ πιο συχνοί, δηλαδή εμφανίζονται 15 ή και περισσότερες ημέρες το μήνα, για τουλάχιστον 3 μήνες.

Αυτές οι συχνές και σοβαρές κρίσεις μπορούν δημιουργήσουν προβλήματα στην καθημερινότητα.

Πονοκέφαλος και χρόνια ημικρανία: Οι διαφορές

Εάν υποφέρετε από απλές ημικρανίες, δηλαδή από έντονους πονοκεφάλους, γνωρίζετε πόσο επώδυνες είναι. Δεν είναι απλώς ένας «κακός» πονοκέφαλος.

Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

  • Έντονο παλλόμενο πόνο στη μία ή και στις δύο πλευρές του κεφαλιού
  • Ναυτία
  • Εμετό
  • Αίσθημα ζάλης
  • Μυρμήγκιασμα στο πρόσωπο, τα χέρια ή τα πόδια
  • Αύρες, δηλαδή φώτα που αναβοσβήνουν, χρώματα, γραμμές ή σκιές

Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, τα έντονα φώτα, οι ήχοι ακόμα και οι μυρωδιές σας φαίνονται ανυπόφορες.

Η χρόνια ημικρανία έχει κι αυτή παρόμοια συμπτώματα. Η διαφορά είναι στη χρονική διάρκεια.

Για να διαγνωστείτε με αυτήν την πάθηση, θα πρέπει να έχετε πονοκεφάλους τουλάχιστον 15 ημέρες το μήνα.

Οι αιτίες

Οι λόγοι εμφάνισης της ημικρανίας είναι διαφορετικοί κάθε φορά, αλλά οι πιο συνηθισμένοι πυροδοτούνται από την έλλειψη ύπνου, την καφεΐνη και το άγχος.

Συχνά οι πονοκέφαλοι αυτοί εμφανίζονται σε ολόκληρες οικογένειες.

Οι περισσότεροι άνθρωποι που παθαίνουν χρόνιες ημικρανίες είναι γυναίκες.

Αυτό οφείλεται στις ορμονικές αλλαγές δηλαδή, κατά τη διάρκεια της μηνιαίας περιόδου, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και στην εμμηνόπαυση.

Πώς αντιμετωπίζονται;

Οι χρόνιες ημικρανίες επηρεάζουν την προσωπική σας ζωή. Εάν έχετε επώδυνους πονοκεφάλους το μισό μήνα, χάνετε μέρες δουλειάς ή σχολείου και πολύτιμο χρόνο με φίλους και οικογένεια. Έτσι, πολύ συχνά άτομα με χρόνιες ημικρανίες δεν αποκλείεται να εμφανίζουν και κατάθλιψη.

Τόσο η ημικρανία όσο και η χρόνια ημικρανία μπορούν να αντιμετωπιστούν με τα ίδια φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση του πόνου, του εμετού ή της ναυτίας.

Επίσης, η καθημερινή φροντίδα του εαυτού σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε σωστά το πρόβλημα και να μην αφήσετε τις ημικρανίες να μετατραπούν σε μακροχρόνια κατάσταση.

Ημικρανία: Τι να κάνετε

  • Η έλλειψη ύπνου μπορεί να προκαλέσει ημικρανία. Επιδιώξτε 7 έως 8 ώρες ύπνου κάθε βράδυ.
  • Προσέξτε τη διατροφή σας. Ενώ η καφεΐνη μπορεί να καταπραΰνει τον πόνο σας, η ξαφνική διακοπή της είναι μια κοινή αιτία ημικρανίας.
  • Η νηστεία και η παράλειψη γευμάτων μπορεί να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Προσπαθήστε να τρώτε περίπου τις ίδιες ώρες κάθε μέρα.
  • Διαχειριστείτε το άγχος σας. Η ένταση και η ανησυχία είναι παρόμοιες καταστάσεις. Προσπαθήστε να αφιερώσετε λίγα λεπτά κάθε μέρα για να κάνετε κάτι που αγαπάτε ή μάθετε να διαχειρίζεστε την αναπνοή σας και να κάνετε διαλογισμό όταν αντιμετωπίζετε μια κρίση.
  • Κινηθείτε. Η άσκηση είναι ένας καλός τρόπος για να απαλλαγείτε από άγχος και στρες. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να αποκτήσετε και να διατηρήσετε κανονικό βάρος δεδομένου ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο για χρόνιες ημικρανίες.
  • Να είστε προσεκτικοί με το φάρμακό σας. Εάν έχετε χρόνια ημικρανία, πιθανότατα θα πάρετε φάρμακα προληπτικά. Προσπαθήστε να μην παίρνετε κανένα αναλγητικό φάρμακο περισσότερες από δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα ή 10 φορές τον ίδιο μήνα.

Η επικοινωνία με το γιατρό σας για την σωστή λήψη των φαρμάκων είναι απαραίτητη.

Μην περιμένετε να χειροτερέψουν τα συμπτώματα για να αναζητήσετε βοήθεια. Εάν δεν υποφέρετε από εμετούς ή παρατηρήσετε αλλαγές στην όρασή σας, αναζητείστε τη συμβουλή γιατρού.

Θα πρέπει επίσης να δείτε γιατρό, εάν ο πονοκέφαλος διαρκεί περισσότερο από 72 ώρες, είναι δυνατός ή εάν έχετε νέα συμπτώματα που σας ανησυχούν.

Πηγή: webmd.com