Ημερίδα για την κυστική ίνωση στην Αθήνα

  • Ρούλα Τσουλέα
ημερίδα
Θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024 σε κεντρικό ξενοδοχείο, με ώρα έναρξης 10.30' το πρωί.

Ημερίδα για την κυστική ίνωση που απευθύνεται σε επιστήμονες και επαγγελματίες υγείας διοργανώνει το Τμήμα Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Αγία Σοφία.

Η «5η Ημερίδα Κυστικής Ίνωσης» θα διεξαχθεί το Σάββατο 9 Μαρτίου 2024, από το πρωί έως το απόγευμα. Θα συμμετάσχουν ομιλητές από διάφορες κλινικές και πανεπιστημιακές σχολές της Ελλάδας και του εξωτερικού.

«Τα θέματα που θα συζητηθούν στη φετινή ημερίδα αποτελούν προβληματισμούς τόσο διαχρονικούς όσο και επίκαιρους και απασχολούν όσους ασχολούνται με τη νόσο», δήλωσε η Δρ. Ιωάννα Λούκου, πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Ημερίδας και συντονίστρια διευθύντρια του Τμήματος Κυστικής Ίνωσης του Νοσοκομείου Παίδων Αθηνών Αγία Σοφία. Μεταξύ άλλων στην ημερίδα θα συζητηθούν:

  • Οι αλλαγές στη διατροφή, τη χρόνια πνευμονοπάθεια και τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα που επιφέρουν οι νεότερες θεραπείες για τη νόσο
  • Τα προβλήματα από τους νεφρούς στην κυστική ίνωση
  • Ο ρόλος της βιταμίνης D στην πνευμονοπάθεια
  • Οι επιδράσεις της κυστικής ίνωσης στον ύπνο

Στην ημερίδα προσκεκλημένος ομιλητής είναι ο κ. Δημοσθένης Παναγιωτάκος, καθηγητής Βιοστατιστικής & Επιδημιολογίας της Διατροφής στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Θέμα της ομιλίας του είναι η σημασία της μεσογειακής διατροφής. Για τις μεταμοσχεύσεις πνεύμονα στους ασθενείς με κυστική ίνωση θα μιλήσει ο κ. Διονύσιος Χατζηλιάδης, διευθυντής Τμήματος Κυστικής Ίνωσης Ενηλίκων, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

«Η πρόοδος που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια στη θεραπευτική αντιμετώπιση της κυστικής ίνωσης, με την ανακάλυψη και την κυκλοφορία των θεραπειών της CFTR πρωτεΐνης, είναι εντυπωσιακή», επισημαίνει η κυρία Λούκου. «Η κυστική ίνωση στην εποχή των CFTR τροποποιητών έχει πλέον ένα νέο πρόσωπο, πολύ διαφορετικό από αυτό που γνωρίζαμε πριν λίγες δεκαετίες. Αλλάζουν όμως πολλά και στην φροντίδα των ασθενών».

Ελεύθερη συμμετοχή

Η συμμετοχή στην ημερίδα είναι ελεύθερη και η εγγραφή και παρακολούθηση είναι δωρεάν. Επιτρέπεται μόνο σε επαγγελματίες υγείας και προπτυχιακούς/μεταπτυχιακούς φοιτητές.

Η εγγραφή στην ημερίδα μπορεί να γίνει στο χώρο διεξαγωγής της εκδήλωσης ή ηλεκτρονικά ΕΔΩ. Στους επαγγελματίες υγείας που θα παρακολουθήσουν την ημερίδα, θα χορηγηθούν μόρια συνεχιζόμενης ιατρικής εκπαίδευσης. (CPE-CPD Credits).

Για περισσότερες πληροφορίες και για να δουν το πρόγραμμα της ημερίδας, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να ανατρέξουν ΕΔΩ.