Ημερίδα για την εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου

  • Ρούλα Τσουλέα
ανοσοθεραπεία
Η διημερίδα αρχίζει σήμερα στην Αθήνα. Διακεκριμένοι επιστήμονες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, Έλληνες και ξένοι, θα παρουσιάσουν τις νεότερες εξελίξεις στην αντιμετώπιση συχνών και σπάνιων μορφών καρκίνου.

Η πολυπαραγοντική συνεργασία στην προσπάθεια αντιμετώπισης του καρκίνου βρίσκεται στο επίκεντρο της 8ης Διημερίδας Multidisciplinary Care Discussions in Oncology (MDcON 2020), που αρχίζει σήμερα στην Αθήνα.

Η διημερίδα απευθύνεται πρωτίστως σε επαγγελματίες Υγείας, καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Ωστόσο έχει και ενότητες ανοικτές για το κοινό, οι οποίες θα μεταδοθούν μέσω διαδικτύου.

Στη διάρκειά της, διακεκριμένοι επιστήμονες από τη χώρα μας και το εξωτερικό, Έλληνες και ξένοι, θα παρουσιάσουν τις νεότερες εξελίξεις στον τομέα της Ανοσοθεραπείας. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στην σταδιακή επέκταση των ενδείξεών της, σε ολοένα περισσότερους πάσχοντες από κακοήθειες.

Άλλα θέματα που θα απασχολήσουν την διημερίδα είναι:

  • Η πρόοδος στην εξατομικευμένη αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα
  • Οι σύγχρονες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τους νευροενδοκρινείς όγκους του πεπτικού
  • Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών στην εποχή της πανδημίας
  • Καινοτόμες χειρουργικές στρατηγικές και μέθοδοι για την αντιμετώπιση των κακοηθών όγκων του πεπτικού και του πνεύμονα.

Επιπλέον, ο διακεκριμένος καθηγητής Ογκολογίας Μαστού στην Ιατρική Σχολή Feinberg του Πανεπιστημίου Northwestern, William J. Gradishar, θα μιλήσει για την ανάπτυξη της Ιατρικής Ακριβείας (Precision Medicine) στην αντιμετώπιση του μεταστατικού καρκίνου του μαστού και τις προοπτικές για το μέλλον.

Οι ανισότητες στην πρόσβαση

Σημαντική θα είναι η ενότητα για τις ανισότητες στην πρόσβαση των ασθενών στη φροντίδα της υγείας. Στην ενότητα αυτή θα γίνει εκτενής συζήτηση και για τη διεκδίκηση ίσων ευκαιριών και κοινωνικής δικαιοσύνης για όλους των πάσχοντες από καρκίνο.

Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει, εξάλλου, στην ανάλυση της βιολογίας των καρκινικών στόχων, ώστε να επιτευχθεί απόλυτη εξατομίκευση της θεραπείας μέσω της εύρεσης νέων στόχων και μοριακών «υπογραφών».

«Η Ογκολογία είναι πλέον μία πολύ διαφορετική επιστήμη, απ’ ό,τι παλαιότερα. Πολλές μορφές καρκίνου έχουν αλλάξει πρόσωπο, γιατί έχει αλλάξει ο τρόπος που προσεγγίζουμε τη νόσο», δήλωσε ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής της Διημερίδας δρ Ηλίας Αθανασιάδης.

Όπως εξήγησε, καθοριστική υπήρξε για τους ασθενείς η Ανοσοθεραπεία, η οποία δημιούργησε πολλές ελπίδες ακόμα και για τους πάσχοντες από μεταστατική νόσο. «Η μεγάλη πρόοδος είναι η Ανοσοθεραπεία, η οποία έχει αλλάξει την πορεία πολλών μορφών καρκίνου. Αυτή τη στιγμή το μελάνωμα είναι μία τελείως διαφορετική αρρώστια. Το ίδιο και ο καρκίνος του πνεύμονος και ειδικά αυτός των καπνιστών που έχει χειρότερη βιολογία. Και αυτά είναι μόνο δύο από τα πολλά παραδείγματα κακοηθών όγκων που έχουν πλέον δραματική βελτίωση χάρη στην Ανοσοθεραπεία», τόνισε ο δρ Αθανασιάδης.

Μέσω διαδικτύου

Στην Τελετή Έναρξης της διημερίδας, το κεντρικό θέμα θα είναι η αμφίδρομη σχέση ευθύνης και συνεργασίας μεταξύ Επιστήμης και Πολιτείας. «Το θέμα αυτό είναι ιδιαίτερα επίκαιρο στις μέρες μας. Το ιατρικό έργο είναι μια πολιτική πράξη, με την επιστήμη να διεκδικεί ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής», πρόσθεσε ο δρ Αθανασιάδης.

Εν μέσω της πανδημίας που έχει προκαλέσει ο νέος κορωνοϊός SARS-CoV-2, η διημερίδα θα διεξαχθεί για τους ομιλητές με φυσική παρουσία και ταυτοχρόνως πλήρη συμμόρφωση στα μέτρα προστασίας. Το κοινό, όμως, ενθαρρύνεται από τους διοργανωτές να παρακολουθήσει τις εργασίες της μέσω διαδικτύου (live streaming).

Η 8η Διημερίδα Multidisciplinary Care Discussions in Oncology διοργανώνεται από την αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία για την αποκατάσταση του μαστού «Λωτός», σε συνεργασία με την Ογκολογική Κλινική του Νοσοκομείου «ΜΗΤΕΡΑ». Η Διημερίδα θα πραγματοποιηθεί στο ξενοδοχείο Hilton. Η τελετή ενάρξεως θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2020, ώρα 20:15′. Η Οργανωτική Επιτροπή της Διημερίδας προτρέπει τους συμμετέχοντες να την παρακολουθήσουν διαδικτυακά, σε ζωντανή μετάδοση, μέσω της ιστοσελίδας livemed.gr.

Η Διημερίδα απευθύνεται σε επαγγελματίες Υγείας, καθώς και σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές. Η εγγραφή σε αυτήν και η παρακολούθησή της είναι δωρεάν. Σύμφωνα με τα κριτήρια της EACCME-UEMS θα χορηγηθούν μόρια Συνεχιζόμενης Ιατρικής Εκπαίδευσης.

Περισσότερες πληροφορίες, καθώς και το αναλυτικό πρόγραμμα της Διημερίδας, μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην επίσημη ιστοσελίδα της.

Ενότητες με ελεύθερη παρακολούθηση

Στο πλαίσιο της Διημερίδας υπάρχουν τρεις ενότητες οι οποίες θα είναι ανοικτές για το κοινό. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να τις παρακολουθήσουν ελεύθερα (δεν απαιτείται κωδικός πρόσβασης). Οι ενότητες αυτές είναι:

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου, 20:15-21:00 – Τελετή Έναρξης

Θέμα: «Η δυναμική σχέση συνεργασίας και ευθύνης μεταξύ Επιστήμης και Πολιτικής»

Προεδρείο: Ηλίας Αθανασιάδης, ογκολόγος-παθολόγος, πρόεδρος διημερίδας, Τάκης Θεοδωρόπουλος, συγγραφέας, αρθρογράφος εφημερίδας «Η Καθημερινή»

Ομιλητές: Ιωάννης Μπουκοβίνας, παθολόγος-ογκολόγος, πρόεδρος Δ.Σ. ΕΟΠΕ, Γεώργιος Χρούσος, ομότιμος καθηγητής Παιδιατρικής & Ενδοκρινολογίας ΕΚΠΑ, Οδυσσέας Ζώρας, καθηγητής Χειρουργικής Ογκολογίας, πρόεδρος Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου, Ευάγγελος Βενιζέλος, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου, πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης

Σάββατο 31 Οκτωβρίου, 19:45-20:15 – Ομιλία: «Η μεταφορά της ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο»

Ομιλήτρια: Σ. Κολοκοτρώνη

Σάββατο 31 Οκτωβρίου, στις 20:15-21:15 – Ενότητα «Ανισότητες στη φροντίδα. Η διεκδίκηση δικαιοσύνης και ίσων ευκαιριών στην εποχή μας»

Προεδρείο: Α. Αρδαβάνης, Ι. Μπουκοβίνας, Γ. Σαμώνης

Πάνελ: Κ. Αθανασάκης, Η. Αθανασιάδης, Κ. Αποστολίδου, Σ. Περουκίδης, Ν. Χατζηνικολάου

To απευθείας link σύνδεσης στο συνέδριο για την παρακολούθηση αυτών των ενοτήτων είναι: https://www.livemed.gr/en/categories/live/macon-2020-multidisciplinary-care-discussions-in-oncology