Ηλεκτρονικό τατουάζ θα παρακολουθεί την υγεία σας σε πραγματικό χρόνο (ΒΙΝΤΕΟ)

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
τατουαζ
Τα τεχνολογικά άλματα που έχουν πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στον τομέα της ιατρικής και της παρακολούθησης της υγείας του ατόμου είναι αδιαμφισβήτητα τεράστια. Ένα ακόμα τέτοιο, είναι και η τελευταία δημιουργία της εταιρείας Chaotic Moon Studios.

Ερευνητές και επιστήμονες σε συνεργασία με εξειδικευμένους τεχνικούς επινόησαν ένα νέο είδος “τατουάζ”, το οποίο δημιουργείται με αγώγιμο μελάνι που επιτρέπει την δίοδο ρεύματος (χαμηλής τάσης φυσικά) με σκοπό να μπορούν να “συνδεθούν” επάνω στο τατουάζ διάφορες μικροσυσκευές παρακολούθησης της υγείας του ατόμου.

Το αγώγιμο μελάνι επιτρέπει τη δημιουργία ενός ηλεκτρονικού κυκλώματος στην επιδερμίδα. Έτσι, επάνω σε αυτό μπορεί να συνδεθεί μία συσκευή παρακολούθησης της καρδιάς, ένα ηλεκτρονικό θερμόμετρο, ή οποιοδήποτε άλλο μηχάνημα έχει τσιπάκι που θα συνδέεται στο ηλεκτρονικό τατουάζ.

Φυσικά οι επιλογές είναι “άπειρες” και δεν περιορίζονται μόνο σε συσκευές παρακολούθησης της υγείας. Ανάλογα με το κύκλωμα που θα “τυπώνεται” ως τατουάζ επάνω στο άτομο, θα μπορεί κανείς να συνδέσει διάφορες συσκευές που θα επικοινωνούν και με το κινητό τηλέφωνο ή με το διαδίκτυο.

Σε αυτό το πρώιμο στάδιο το “τατουάζ” αυτό πρέπει να εφαρμοστεί με το χέρι, αλλά η εταιρεία οραματίζεται μια στιγμή που θα μπορούσε να είναι τόσο εύκολο να γίνει το τατουάζ με τον απλό, προσωρινό τρόπο. Δηλαδή να μπορεί κανείς να το κάνει μόνος του βάζοντάς το στο χέρι του και “κολλώντας” το με λίγο ζεστό νερό. Σκοπός είναι να αγοράζει κανείς ένα τέτοιο “τατουάζ” για συγκεκριμένη χρήση και περίοδο, όπως π.χ. πριν από έναν μαραθώνιο για να παρακολουθείται η θέση του δρομέα στην διαδρομή, ή όταν αρρωσταίνει για να παρακολουθείται η θερμοκρασία του και άλλες σημαντικές πτυχές της υγείας του. Και όλα τα στοιχεία θα αποστέλλονται ασύρματα σε μια εφαρμογή στο τηλέφωνό του ή και στον προσωπικό του γιατρό.

Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το πότε θα είναι διαθέσιμη αυτή η τεχνολογία στο κοινό, αλλά αποδείχτηκε πως είναι κάτι εφικτό και αναμένεται να γνωρίζουμε περισσότερα μετά την παγκοσμίου εμβέλειας έκθεση τεχνολογίας CES που γίνεται κάθε Ιανουάριο στις ΗΠΑ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ