ΙΣΑ: Επιστολή για την συνταγογράφηση εξετάσεων ασθενών που προσέρχονται στα ΤΕΠ

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Ο αυξημένος φόρτος εργασίας στα ΤΕΠ των δημόσιων νοσοκομείων σε συνδυασμό με την υποστελέχωση που επικρατεί, είναι αποτρεπτικά για την ηλεκτρονική συνταγογράφηση και των εξετάσεων στις οποίες συστήνεται να υποβληθούν οι ασθενείς που προσέρχονται σε αυτά. Αυτό επισημαίνει ο ΙΣΑ σε επιστολή που απέστειλε στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, Σωτήρη Μπερσίμη.

Διαβάστε παρακάτω την σχετική επιστολή του ΙΣΑ:

Κύριε Πρόεδρε,

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, ενημερώθηκε, κατά τη συνεδρίασή του της 12.7.2016 για την απόφαση περί υποχρεωτικής ηλεκτρονικής συνταγογράφησης εξετάσεων από τα τμήματα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ) των Νοσοκομείων.

Με απόφαση του Διοικητικού μας Συμβουλίου θεωρούμε υποχρέωσή μας να σας επισημάνουμε ότι λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας και της υποστελέχωσης των Νοσοκομείων η εφαρμογή μίας τέτοιας απόφασης δεν είναι εφικτή. Θα υποβαθμίσει σοβαρά την ποιότητα των παρεχομένων υπηρεσιών στα τμήματα επειγόντων περιστατικών με απρόβλεπτες και απευκταίες συνέπειες για την υγεία των προσερχόμενων ασθενών.

Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση για εξετάσεις μπορεί, πλην των περιπτώσεων του κατεπείγοντος, να γίνει στα πλαίσια τυχόν νοσηλείας ή στα εξωτερικά ιατρεία. Άλλως, σε περίπτωση κατεπείγοντος, όταν μία εξέταση πρέπει άμεσα να εκτελεστεί εντός του Νοσοκομείου, η συνταγογράφηση μπορεί και θα πρέπει να είναι μόνο χειρόγραφη και όχι ηλεκτρονική.

Σας καλούμε για την άμεση ανάκληση κάθε σχετικής απόφασής σας.
ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Γ. ΠΑΤΟΥΛΗΣ ΑΛΕΞ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ