Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Εξομαλύνονται σταδιακά τα προβλήματα, λέει η ΗΔΙΚΑ

  • Ρούλα Τσουλέα
Ηλεκτρονική συνταγογράφηση: Πώς προέκυψαν τα προβλήματα
Τι ανέφερε η διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ. Πόσες συνταγές καταγράφηκαν το πρώτο διήμερο λειτουργίας.

Τα προβλήματα που παρατηρήθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση ήταν υπαρκτά αλλά διαχειρίσιμα και σταδιακά εξομαλύνονται, δήλωσε η κυρία Νίκη Τσούμα, διευθύνουσα σύμβουλος της ΗΔΙΚΑ.

Μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, είπε ότι η μετάβαση στο νέο σύστημα ήταν ένα τεράστιο και δύσκολο εγχείρημα. Ωστόσο το δυσχέρανε ακόμα περισσότερο το γεγονός ότι η μετάβαση έγινε ενόσω βρισκόταν σε λειτουργία.

Παραδέχτηκε επίσης ότι υπήρξε καθυστέρηση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η οποία αποτυπώθηκε και στις συνταγές που περάστηκαν στο σύστημα. Διαβεβαίωσε όμως πως οι δυσλειτουργίες μειώνονται.

«Για να γίνει η ζωή μας πιο εύκολη πρέπει να μεταβούμε μπροστά στα ψηφιακά πράγματα», είπε. «Αυτό λοιπόν που γίνεται το τελευταίο διάστημα είναι ακριβώς αυτό. Το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, το οποίο είναι ένα σύστημα που εγκαταστάθηκε το 2017, μεταπτώνεται σε πιο σύγχρονες υποδομές».

Όπως εξήγησε, η μετάβαση σημαίνει πως ένα πάρα πολύ μεγάλο σύστημα, με τεράστιες βάσεις δεδομένων, πολλαπλούς χρήστες και ανοικτά δίκτυα σε 24ωρη βάση, πρέπει να μεταβεί σε νέα εργαλεία και σε νέο εξοπλισμό.

«Αυτό τεχνικά είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο και πολύ μεγάλο εγχείρημα. Είμαστε όλοι οι τεχνικοί από πάνω όλες τις μέρες και τις νύχτες για να γίνει η μετάβαση. Στην αρχή, όμως, οποιασδήποτε μετάβασης υπάρχουν κάποιες μικρές (σε σχέση με τον τεχνολογικό όγκο που πρέπει να μεταπτώσουμε) δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις, που σιγά-σιγά εξομαλύνονται. Εδώ μιλάμε για ένα σύστημα το οποίο κάνει μετάβαση ενώ είναι σε λειτουργία», τόνισε.

Η κυρία Τσούμα ανέφερε ακόμα ότι μερικοί γιατροί δεν μπορούσαν να συνταγογραφήσουν, διότι είχαν καθυστερήσεις στη σύνδεση. «Όντως ήταν πάρα πολύ αργή. Τα νούμερα δείχνουν ότι ενώ κάθε μέρα έχουμε ένα μέσο όρο 400.000 με 420.000 συνταγές, οι συνταγές που καταγράφτηκαν την Δευτέρα ήταν 330.000 και εχθές (Τρίτη) ήταν 375.000. Πραγματικά υπήρχε μια καθυστέρηση στο να μπουν», κατέληξε.


Φωτογραφία: iStock