Εικόνες ντροπής: Αφήνουν χωρίς φαγητό και φάρμακα ανήμπορους ασθενείς!

  • Iatropedia
Χωρίς φαγητό και φάρμακα έχουν αρχίσει πλέον να μένουν ανήμποροι ασθενείς αφού κρατικός μηχανισμός αδυνατεί να πληρώσει τα αναγκαία. Από τη μία, 260 ηλικιωμένοι ασθενείς του Ασύλου Ανιάτων μένουν στον «αέρα» χωρίς σίτιση και φάρμακα, καθώς οι προμηθευτές αρνούνται την πίστωση, λόγω των υπέρογκων χρεών του ΕΟΠΥΥ. Από την άλλη αναβιώνουν οι τραγικές εικόνες στη Λέρο καθώς οι ψυχασθενείς του Θεραπευτηρίου Λέρου υποσιτίζονται.

Ένα βήμα πριν την απόλυτη κατάρρευση των υγειονομικών μονάδων φαίνεται ότι βρισκόμαστε πλέον καθώς οι εικόνες που περιγράφουν οι εργαζόμενοι σε δύο ευαίσθητους τομείς της δημόσιας υγείας, την περίθαλψη χρονίως πασχόντων, κυρίως ηλικιωμένων, αλλά και ψυχικά ασθενών, είναι τραγικές.

Ελπίδα αναζητούν οι 260 ασθενείς ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ του Ασύλου Ανιάτων, το 80% των οποίων είναι κατάκοιτοι και ακρατικοί, σε πολύ σοβαρή κατάσταση, αλλά και οι 170 εργαζόμενοι του Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων, του Ασύλου Ανιάτων, που βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της αδυναμίας του ΕΟΠΠΥ να καλύψει τις οικονομικές του υποχρεώσεις προς το Ίδρυμα.

Η διοίκηση του Ιδρύματος αδυνατεί να εξασφαλίσει τα φάρμακα των ασθενών, αλλά και τις προμήθειες σε τρόφιμα και αναλώσιμα, αφού οι προμηθευτές διέκοψαν την τροφοδοσία ακόμη και σε είδη πρώτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την πρόεδρο του ΔΣ του Ιδρύματος, Ι. Ηλιάδη, οι οφειλές του ΕΟΠΥΥ έως τα τέλη Μαΐου, που περιλαμβάνουν, βάσει της νομοθεσίας, και τα χρέη έως το 2011 του ΙΚΑ και του ΟΓΑ προς το ίδρυμα, δηλαδή 342 χιλιάδες και 810 χιλιάδες ευρώ αντίστοιχα, ανέρχονται συνολικά σε 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Ο ΕΟΠΠΥ, όμως, δεν έχει ανταποκριθεί ούτε στη ρύθμιση των δικών του οφειλών και έχει οδηγήσει τους ασθενείς, τους εργαζομένους και το Ίδρυμα σε δραματική κατάσταση.

Την ίδια ώρα, οι 170 εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι από τον Φεβρουάριο.

Τραγική είναι η κατάσταση και στο Θεραπευτήριο του Κέντρου Υγείας της Λέρου, όπου, σύμφωνα με έγγραφο της διοίκησης αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σίτισης των ασθενών.

Όπως αναφέρει το έγγραφο του Διοικητή, που εστάλη στον Υπουργό Υγείας και το οποίο δημοσίευσε ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) Δ. Βαρνάβας, ο κίνδυνος για την υγεία των ασθενών είναι ορατός.

Αποτέλεσμα είναι να υποσιτίζονται λόγω της έλλειψης τροφίμων, ενώ οι προμηθευτές αρνούνται να χορηγήσουν στο θεραπευτήριο τα απαραίτητα, λόγω των υπέρογκων χρεών του Κέντρου Υγείας. Χρέη που προέρχονται από τις μεγάλες οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς το Θεραπευτήριο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν