Υγιεινή διατροφή εναντίον Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας!

  • Iatropedia
Η σωστή διατροφή μειώνει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, υποστηρίζει νέα έρευνα.

Σίγουρα το κάπνισμα είναι από τους κύριους ενόχους για την εκδήλωση Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας, όμως Γάλλοι και Αμερικανοί ερευνητές αποφάσισαν να ψάξουν και αλλού. Ανακάλυψαν ότι η διατροφή, ένας παράγοντας τον οποίο οι επιστήμονες συνήθως παρέβλεπαν να εξετάσουν σε σχέση με την Χ.Α.Π, ενδεχομένως παίζει κι αυτή ρόλο καθώς βρέθηκε ότι μια πλούσια σε θρεπτική αξία και φτωχή σε… κραιπάλες δίαιτα μπορεί να περιορίσει κατά το ένα τρίτο τις πιθανότητες εκδήλωσης της ασθένειας.

Υγιεινή διατροφή με υψηλή πρόσληψη φρέσκων λαχανικών, δημητριακά ολικής άλεσης, πολυακόρεστα λίπη, καρύδια και με ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μπορούν να «θωρακίσουν» τον οργανισμό, σε συνδυασμό με την χαμηλή κατανάλωση κόκκινου/επεξεργασμένου κρέατος, επεξεργασμένων δημητριακών και ζαχαρούχων ποτών και την μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, επισημαίνουν. Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν σαφώς υπέρ της υγιεινής διατροφής καθώς οι νέες περιπτώσεις Χ.Α.Π ήταν λιγότερες, ακόμη και σε συμμετέχοντες που χαρακτηρίζοντο από παράγοντες υψηλού ρίσκου, όπως κάπνισμα, αυξημένο δείκτη μάζας σώματος, ηλικία, κ.ά.

Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι η προστατευτική δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών σε μια υγιεινή διατροφή είναι αυτή που κάνει την διαφορά. Η ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ δυνητικά τοξικών για την λειτουργία των πνευμόνων ουσιών και της άμυνας που παρέχουν οι αντιοξειδωτικές ουσίες ίσως παίζει μεγαλύτερο ρόλο απ’ ότι πιστεύετο, λένε. Φυσικά, η διακοπή του καπνίσματος παραμένει το πρώτο και κύριο προληπτικό μέτρο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές κάνουν καλό στην καρδιά;

Έχω πέτρες στη χολή: Τι πρέπει να φάω;