Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Νέα δωρεά μεταξύ άλλων και στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) ενέκρινε δωρεά ύψους 1.000.000 ευρώ για την υποστήριξη αριθμού μη κερδοσκοπικών οργανισμών (ΜΚΟ) που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και τον οργανισμό Lifeguards Hellas. Η νέα έκτακτη δωρεά αποσκοπεί στην αντιμετώπιση των συσσωρευόμενων ανθρωπιστικών επιπτώσεων της αυξανόμενης προσέλευσης προσφύγων. Παρέχει, επίσης, ζωτικής σημασίας υποστήριξη στον μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό οργανισμών και εθελοντών που δραστηριοποιούνται στο πεδίο, βοηθώντας στην καταπολέμηση της κρίσης.

Εκπρόσωποι του Ιδρύματος επισκέφθηκαν την Μυτιλήνη και, ύστερα από συναντήσεις με εκπροσώπους των βασικών φορέων και ΜΚΟ, αποφασίσθηκε η παροχή επιπλέον υποστήριξης στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα Ελλάδας, για την προσφορά καταλυμάτων και μη εδώδιμων προϊόντων (non-food items -NFIs). Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι ένας οργανισμός με τον οποίο το Ίδρυμα έχει συνεργαστεί σε πολλαπλές περιπτώσεις στο παρελθόν για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Με την επικείμενη επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, θα υποστηριχθούν επίσης οι προσπάθειες της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR), με σκοπό την ενίσχυση υποδομών στα σημεία προσάραξης των λέμβων στη Βόρεια Μυτιλήνη, ενώ οι οργανισμοί Lifeguards Hellas και Γιατροί Χωρίς Σύνορα Ελλάδας θα υποστηριχθούν επίσης για τις επιχειρήσεις διάσωσης στη θάλασσα. Επιπλέον, το Ίδρυμα θα στηρίξει με δωρεά του την τοπική οργάνωση Starfish, η οποία απαρτίζεται αποκλειστικά από εθελοντές, με στόχο να βοηθήσει την ομάδα να επεκτείνει την υποδομή της, ώστε να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τους εθελοντές που καταφθάνουν από ολόκληρο τον κόσμο για να βοηθήσουν.

Το Ίδρυμα θα συνεισφέρει, επίσης, στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα για την Ένταξη και τη Μετανάστευση (European Program for Integration and Migration – EPIM) και, συγκεκριμένα, στο ειδικό ταμείο για την ένταξη των Ασυνόδευτων Ανηλίκων, στο πλαίσιο της συνολικής στρατηγικής του για την προστασία των παιδιών, της ευπαθούς αυτής πληθυσμιακής ομάδας, σε συγκεκριμένες ευρωπαϊκές χώρες. Η συνεισφορά του Ιδρύματος έχει ως στόχο να συμβάλει στη διαμόρφωση και την προώθηση του πανευρωπαϊκού προγράμματος στην Ελλάδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν