Ιδιωτικός υπάλληλος απολύθηκε επειδή ανακάλυψαν ότι είναι οροθετικός

  • Iatropedia
Νέα καταγγελία της οργάνωσης "Θετική Φωνή" ταράζει τα λιμνάζοντα νερά της άγνοιας και του ρατσισμού στην χώρα μας... Σύμφωνα με την καταγγελία, εργαζόμενος απολύθηκε από μεγάλη ιδιωτική εταιρεία επειδή έμαθαν ότι είναι οροθετικός (θετικός στον ιό HIV).

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η σχετική αγωγή κατατέθηκε πριν από λίγες μέρες στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών και αναφέρει ότι η εταιρία προέβη στην απόλυση του εργαζομένου όταν εκείνος προσκόμισε τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για τη χορήγηση αναρρωτικής άδειας, όπου αναγραφόταν ως αιτιολογία η νόσος HIV.

Ο ενάγων εργαζόταν επί μία δεκαετία στη συγκεκριμένη εταιρία ενώ ήταν ήδη οροθετικός αλλά αυτό δεν τους εμπόδιχε μόλις πληροφορήθηκαν το πρόβλημά του, να του αποστείλουν την απόλυσή του χωρίς καμία αιτιολόγηση.

Όπως αναφέρουν οι εκπρόσωποι της «Θετικής Φωνής», η καταγγελία της σύμβασής του, στο μέτρο που βασίσθηκε αποκλειστικά και μόνο στο φόβο για ενδεχόμενη μετάδοση του ιού ή για αδυναμία εκτέλεσης των καθηκόντων του λόγω της οροθετικότητας, συνιστά καταχρηστική άσκηση του δικαιώματος του εργοδότη.

Πριν από δύο χρόνια, με απόφασή του το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα δικαιώνοντας υπάλληλο ο οποίος απολύθηκε επειδή αποκαλύφθηκε η οροθετικότητά του στον εργοδότη του, σε αντίθεση με την απόφαση που είχε εκδώσει ο Άρειος Πάγος, ο οποίος είχε δικαιώσει τον εργοδότη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νέες ελπίδες στη μάχη κατά του AIDS και της ηπατίτιδας C