Ιατρικός Σύλλογος Πατρών: Πολύ μικρό ποσοστό γιατρών υπερσυνταγογραφεί

  • Iatropedia
Ο Ιατρικός Σύλλογος Πατρών χαιρετίζει την απόφαση του ΕΟΠΥΥ να ανακοινώσει τα αποτελέσματα της συνταγογραφικής συμπεριφοράς των γιατρών για το Α’ εξάμηνο του 2015, σύμφωνα με τα οποία αίρεται ο μύθος της μαζικής υπερσυνταγογράφησης, "αποκαθιστώντας την υπόληψη και την τιμή των χιλιάδων ιατρών που υπηρετούν το δημόσιο σύστημα υγείας της χώρας".

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Τα αποτελέσματα των σχετικών ελέγχων από τον ΕΟΠΥΥ και την ΗΔΙΚΑ έδειξαν ότι:

Σε δείγμα 520 γιατρών χωρίς παραβατικότητα αποδείχτηκαν οι 312, με χαμηλή παραβατικότητα οι 36, με μέτρια παραβατικότητα οι 78, με υψηλή παραβατικότητα οι 94 ενώ κλήσεις για παροχή γραπτών εξηγήσεων έγινε από τον Οργανισμό σε 96 με αποτέλεσμα να αποφασιστεί η αφαίρεση δικαιώματος συνταγογράφησης σε μόλις 26.

Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ επισημαίνει στην ανακοίνωσή του ότι «από τα ανωτέρω γίνεται σαφές ότι ο αριθμός των ιατρών στους οποίους έχει επιβληθεί ποινή μέχρι 3 μήνες, είναι πολύ μικρός σε σχέση με το σύνολο των ιατρών που συνταγογραφούν για τις ανάγκες των ασφαλισμένων του ΕΟΠΥΥ. Στο σημείο αυτό θα θέλαμε να τονίσουμε ότι ο Οργανισμός τιμά το έργο των ιατρών – συνεργατών του και επιθυμεί την ομαλή και απρόσκοπτη συνεργασία μαζί τους».

Στο σχόλιό του το ΔΣ του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών δηλώνει ότι «υπενθυμίζουμε την έντονη αντίδραση του Συλλόγου σε πρόσφατα δημοσιεύματα που υπονοούσαν μαζική υπερσυνταγογράφηση. Παραμένουμε στη διάθεση των ελεγκτικών Οργάνων του Οργανισμού για την ευόδωση της συνεργασίας σε θεσμικό και επιστημονικό επίπεδο».