Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: Μέθοδοι ανίχνευσης κορωνοϊού SARS COV 2 – Ποιες είναι και τι περιλαμβάνουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
SARS COV 2
Από τον Παναγιώτη Γαργαλιάνο, PhD, Διευθυντή Παθολογικής-Λοιμωξιολογικής Κλινικής, Ιατρικό Κέντρο Αθηνών

Για την ανίχνευση του κορωνοϊού SARS -CοV2 διατίθενται δύο ειδών test:

1) H Μοριακή Ανίχνευση του Κορωνοϊού (SARS-CoV-2) η οποία είναι κατάλληλη για ανίχνευση τρέχουσας ενεργού λοίμωξης.

Το μοριακό test πραγματοποιείται με λήψη δειγμάτων από το στοματοφάρυγγα ή το ρινοφάρυγγα (από τη μύτη ή το στόμα) με χρήση απλού στυλεού.

Αν το δείγμα είναι θετικό, αυτό σημαίνει ότι έχετε εν ενεργεία λοίμωξη από τον ιό, ανεξαρτήτως συμπτωμάτων.

Αν το δείγμα είναι αρνητικό και έχει ληφθεί με σωστό τρόπο 2-3 ημέρες από την εικαζόμενη έκθεση, τότε δεν έχετε εν ενεργεία λοίμωξη από τον ιό. Υπάρχει, όμως, πιθανότητα να θετικοποιηθεί αργότερα όταν εμφανιστούν συμπτώματα ή αν κάποιος μολυνθεί μετά τη λήψη του αρχικού test.

2 ) To test αντισωμάτων έναντι του ιού το οποίο:

  1. Ελέγχει τα αντισώματα του ανθρώπινου οργανισμού (την απάντησή του δηλαδή) όταν ο ιός εισέλθει στο σώμα.
  2. Ανιχνεύει παλαιότερη έκθεση – μόλυνση από τον ιό.

To test αντισωμάτων γίνεται με λήψη δείγματος αίματος από τον ασθενή και ανιχνεύει είτε:

Α. τα αντισώματα IgG ή IgM για τον ιό SARS-COV2

Ή

Β. Τα ολικά αντισώματα έναντι του ιού SARS-COV2

Ενδείκνυται για τη γνώση αν ο άνθρωπος  που εξετάζεται ήλθε σε επαφή με τον ιό τουλάχιστο 7-10 ημέρες πριν. Η ανεύρεση αντισωμάτων έναντι του ιού μπορεί να σημαίνει προστασία από νέα λοίμωξη αλλά δεν είναι γνωστό το χρονικό διάστημα προστασίας.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό οι εξετάσεις είτε με το μοριακό test ή με το test αντισωμάτων να γίνεται με αξιόπιστες μεθόδους και η λήψη από εκπαιδευμένο προσωπικό.

Σε κάθε περίπτωση ακολουθούνται οι συστάσεις του ΕΟΔΥ για τήρηση των μέτρων προστασίας όταν αναμένουμε τα αποτελέσματα των εξετάσεων ή όταν χρειάζεται επανάληψη των test.

Ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών ανταποκρινόμενος στη συνεχιζόμενη ανάγκη για τη διενέργεια test ανίχνευσης του Κορωνοϊού (SARS-CoV-2) με τρόπο γρήγορο, προσιτό και αξιόπιστο, προχώρησε σε στρατηγική συνεργασία με το Διαγνωστικό Κέντρο Γενότυπος ΑΙΕ, το πρώτο εργαστήριο στην Ελλάδα που έλαβε διαπίστευση από το Εθνικό Συμβούλιο Διαπίστευσης για τη  Μοριακή Ανίχνευση του Κορωνοϊού (SARS-CoV-2).

Ως αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής συνεργασίας, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών προσφέρει στην ειδική προνομιακή τιμή των 70€, σε ιδιώτες, ασφαλιστικές εταιρείες και επαγγελματίες, τη δυνατότητα διεξαγωγής διαγνωστικού ελέγχου για τον ιό SARS-COV2, μέσω της CE-IVD πιστοποιημένης τεχνικής, σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ISO-15189 για διαγνωστικές δοκιμασίες.

Παράλληλα, αναδεικνύοντας τη σημαντικότητα της πρόληψης, ο Όμιλος Ιατρικού Αθηνών, προσφέρει, σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, τη δυνατότητα ανίχνευσης αντισωμάτων IgM και IgG, για τον ιό SARS-COV2, στην ειδική προνομιακή τιμή των 25€, έκαστο και ολικών αντισωμάτων, στην ειδική τιμή των 40€.

Οι ως άνω διαγνωστικοί έλεγχοι πραγματοποιούνται σε όλες τις κλινικές του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών. Για πληροφορίες και προγραμματισμό ραντεβού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από Δευτέρα έως και Παρασκευή, από τις 08:00 έως τις 15:00, στα παρακάτω τηλέφωνα:

  • Ιατρικό Κέντρο Αθηνών: τηλ. 210 6862643 - 644
  • Ιατρικό Ψυχικού: τηλ. 210 6974032
  • Ιατρικό Π. Φαλήρου: τηλ. 210  9892491
  • Ιατρικό Περιστερίου: τηλ. 210 5799199
  • Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης: τηλ. 2310 400462

Μάθετε περισσότερα εδώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν