Η βία της επικαιρότητας προκαλεί Μετατραυματική Αγχώδη Διαταραχή!

  • Iatropedia
Η καθημερινή μας σύνδεση με το Ίντερνετ και τα διαδικτυακά μέσα κοινωνικής δικτύωσης ώστε να είμαστε πάντα ενήμεροι για την τρέχουσα επικαιρότητα, μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα παρόμοια με αυτά της Μετατραυματικής Αγχώδους Διαταραχής (PTSD) προειδοποιεί μια νέα έρευνα.

Η βία με την μορφή βίντεο και εικόνων από γεγονότα της επικαιρότητας μπορεί αν δεν προσέξουμε να περάσει τα όρια της άμεσης ενημέρωσης και να πυροδοτήσει συμπτώματα παρόμοια με αυτά που βιώνουν ασθενείς που πάσχουν από μετατραυματική αγχώδη διαταραχή (Post-Traumatic Stress Disorder) υποστηρίζουν Βρετανοί ερευνητές από το Τμήμα Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Bradford. Χαρακτηρίζοντας τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρίας ως «ανησυχητικά», οι ερευνητές επισημαίνουν ότι το 22% των συμμετεχόντων εθελοντών επηρεάσθηκε αρνητικά από δραματικές εικόνες και βίντεο που εξέφραζαν έντονη βία –τρομοκρατικές επιθέσεις, πυροβολισμούς σε σχολεία, εικόνες από την 9η Σεπτεμβρίου στην Ν. Υόρκη– χωρίς να το υλικό να έχει υποστεί επεξεργασία (editing).

Και αυτό, σημειώνουν οι ερευνητές, δίχως καν τα άτομα αυτά να έχουν εκτεθεί στα πραγματικά γεγονότα, απλώς και μόνον μέσα από το Ίντερνετ και τα social media… Μάλιστα διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πολύ ασχολούντο, τόσο περισσότερο επηρεάζονταν.

Η Μετατραυματική Αγχώδης Διαταραχή είναι μια ψυχική πάθηση την οποία προκαλεί ένα τρομακτικό γεγονός το οποίο είτε βιώνουμε είτε γινόμαστε μάρτυρες σε αυτό. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν αναδρομή των γεγονότων, εφιάλτες και έντονο άγχος καθώς και ανεξέλεγκτες –αρνητικές, ως επί το πλείστον– σκέψεις σχετικά με το μέλλον.

Πολλοί άνθρωποι που βιώνουν τραυματικά γεγονότα αντιμετωπίζουν κατόπιν δυσκολία προσαρμογής στην κανονική τους ζωή αλλά δεν έχουν PTSD. Με την πάροδο του χρόνου και λίγη φροντίδα γίνονται καλύτερα. Όμως όταν τα συμπτώματα επιδεινωθούν ή διαρκούν πάνω από μήνα ή ακόμη και χρόνια επηρεάζοντας τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το άτομο, τότε υπάρχει πρόβλημα και απαιτεί ιατρική βοήθεια.