Η Τρόικα μίλησε: «κόψτε κι άλλο τα φάρμακα»!

  • Iatropedia
Φαρμακερή ήταν η συνάντηση της τρόικας με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας (πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών) καθώς οι δανειστές μας ζήτησαν κι άλλη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης κατά τουλάχιστον 1,2 δις ευρώ.

Οδηγία που μάλλον την περίμεναν τα στελέχη του υπουργείου Υγείας καθώς οι υπολογισμοί δεν …έβγαιναν. Η μαύρη τρύπα των 300 εκατ. ευρώ που είχε εντοπισθεί στην καταγραφή της φαρμακευτικής δαπάνης στο υπουργείο Εργασίας έπρεπε μάλλον να καλυφθεί.

Έτσι οι τροϊκανοί που εξέτασαν λεπτομερώς τα στοιχεία που τους παραδόθηκαν διαπίστωσαν ότι τα ποσά είναι αυξημένα και θέλουν περαιτέρω «κούρεμα».

Με βάση και τα όσα ελέχθησαν στην συνάντηση το υπουργείο Υγείας θα εστιάσει το επόμενο διάστημα στον περιορισμό του αριθμού των συνταγογραφούμενων φαρμάκων ώστε να μειωθεί και η συνολική δαπάνη. Πράγμα καθόλου εύκολο αν υπολογίσει κανείς ότι δόθηκε η δυνατότητα να συνταγογραφούν όλοι οι ιδιώτες γιατροί ανεξάρτητα εάν είναι ή όχι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ.

Πάντως το υπουργείο Υγείας μετά την εξέλιξη αυτή μελετά το ενδεχόμενο να μπει πλαφόν στον αριθμό των φαρμάκων που θα μπορεί να λαμβάνει ο κάθε ασθενής ή να συνταγογραφεί ο κάθε γιατρός, ιδέα που βρίσκει σύμφωνο και τον υφυπουργό Υγείας Δ.Βαρτζόπουλο της ΝΔ.

Εκτός αυτού βέβαια θα επιδιωχθεί το επόμενο διάστημα να αγορασθούν και …εκπτωτικά φάρμακα για το σύνολο των ασθενών του ΕΟΠΥΥ μέσω διαπραγματεύσεων με τις φαρμακευτικές εταιρείες ενώ θα ενισχυθεί και το σύστημα της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

εκπτωτικά φάρμακα για όλους τους ασφαλισμένους

νέο κούρεμα στις τιμές των φαρμάκων

μειώνονται ξανά οι τιμές των φαρμάκων κατά 7%