Η θέα της πράσινης φύσης ενισχύει την παραγωγικότητα!

  • Iatropedia
Ατενίζοντας για μόλις 40 δευτερόλεπτα κορυφές κτιρίων με άφθονο πράσινο αντί το ψυχρό τσιμέντο μπορεί να κάνει θαύματα στην συγκέντρωση και την παραγωγικότητα κατά την εκτέλεση απαιτητικών πνευματικών εργασιών, υποστηρίζουν Αυστραλοί ερευνητές.

Οι αρχιτέκτονες θα πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο που σχεδιάζουν τον τελευταίο όροφο στα κτίρια που φτιάχνουν και αντί για αυτήν την ατελείωτη «θάλασσα» από τσιμέντο, οι γύρω να βλέπουν μια μικρή εικόνα φύσης. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης που πραγματοποιούσαν ένα πείραμα σχετικά την αξία των μίνι-διαλειμμάτων, μικρότερων του ενός λεπτού, για την αποκατάσταση της συγκέντρωσης ατόμων που εκτελούσαν απαιτητικές ή… βαρετές πνευματικές εργασίες, διεπίστωσαν ότι η θέα ενός καταπράσινου, χορταριασμένου, αστικού τοπίου μπορεί να αυξήσει την παραγωγικότητα διατηρώντας τις πνευματικές επιδόσεις σε υψηλά επίπεδα για την υπόλοιπη εργάσιμη ημέρα!

Όπως αναφέρουν στην επιθεώρηση Journal of Environmental Psychology, η θέα ενός ανθισμένου λιβαδιού έκανε τους συμμετέχοντες στο πείραμα να έχουν καλύτερη συγκέντρωση και σημαντικά λιγότερα λάθη –κι αυτό με ένα μικροδιάλειμμα μόλις 40 δευτερολέπτων. Αντίθετα, για τους υπόλοιπους που τους έδειξαν γυμνές, τσιμεντένιες ταράτσες, δεν μπορεί να ειπωθεί το ίδιο…

Τονίζοντας την σημασία των ατύπων, μικρών, αυθόρμητων διαλειμμάτων όταν είμαστε στρεσαρισμένοι ή πνευματικά κουρασμένοι, η επικεφαλής της μελέτης Δρ. Kate Lee υποστηρίζει ότι κοιτώντας και μόνον μια εικόνα φύσης για λιγότερο από ένα λεπτό βελτιώνει τις επιδόσεις μας κάνοντάς μας πιο αποτελεσματικούς. Το πράσινο στις κορυφές των κτιρίων δεν είναι μόνο καλό για το περιβάλλον, τονώνει και την προσοχή μας. «Φανταστείτε τον αντίκτυπο που θα έχει σε χιλιάδες εργαζομένους στα γειτονικά γραφεία» λέει χαρακτηριστικά.