Η σκοτεινή πλευρά των γενοσήμων! «Τα παίρνεις από τα γενόσημα» ανταπαντούν οι γιατροί στις κατηγορίες Άδωνι

  • Iatropedia
Νέα κόντρα άνοιξε ο Άδωνις Γεωργιάδης σε μια προσπάθεια να προωθήσει τα γενόσημα φάρμακα. Τι είπε για γιατρούς που τα παίρνουν και για τι τον κατηγορούν οι γιατροί.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Ευθείες βολές κατά του υπουργού υγείας ότι ο ίδιος ¨τα παίρνει από τα γενόσημα¨ εξαπολύουν οι γιατροί μετά τις κατηγορίες του Άδωνι Γεωργιάδη ότι όσοι συνταγογραφούν εμπορική ονομασία φαρμάκου «τα παίρνουν».

Λάδι στη φωτιά έριξε ο υπουργός Υγείας ο οποίος σε μια προσπάθεια να αυξηθεί το ποσοστό γενοσήμων στην Ελλάδα και να ικανοποιηθεί η τρόικα δε δίστασε να δηλώσει ότι όποιος γράφει εμπορική ονομασία φαρμάκου τα παίρνει.

«Αν πάω σε ένα γιατρό και επιμένει να πάρω φάρμακο με εμπορική ονομασία θα πω ότι αυτός ‘τα παίρνει’» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Γεωργιάδης.

Δήλωση που ουσιαστικά καθιστλα όλους τους γιατρούς διεφθαρμένους καθώς σχεδόν το σύνολο του ιατρικού κόσμου συνταγογραφεί με εμπορική ονομασία.

Η δήλωση αυτή … έβγαλε από τα ρούχα τους τους γιατρούς με αποτέλεσμα και αυτοί να εξακοντίσουν κατηγορίες εναντίον του υπουργού Υγείας με αφορμή τη μανία με την οποία ο Άδωνις Γεωργιάδης προωθεί τα γενόσημα.

«Η σημερινή δήλωση του κ. Α. Γεωργιάδη ότι όποιος ιατρός συνταγογραφεί πρωτότυπα φάρμακα θα θεωρήσει ότι τα παίρνει, είναι απολύτως απαράδεκτη προσβάλει το σύνολο της ιατρικής κοινότητας και την νοημοσύνη των Ελλήνων ! Δείχνει το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου που το Υπουργείο Υγείας με δική του ευθύνη θέλει να ακολουθήσει ! Αντίστοιχα θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι όποιος θέλει να επιβάλει τα γενόσημα με αυτό τον τρόπο ίσως τελικά να είναι αυτός που τα παίρνει !» Επισημαίνει η Ένωση Ιατρών ΕΟΠΥΥ (ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ) μέσα από τη σελίδα της στο Facebook.

Ο πρόεδρος της ΕΝΙ ΕΟΠΥΥ Γιώργος Ελευθερίου τονίζει χαρακτηριστικά: «Οι ιατροί δεν θα ακολουθήσουμε τον κ. Γεωργιάδη στον κατήφορο, δηλώνουμε όμως ότι θα αγωνισθούμε για το δικαίωμα των ασθενών μας σε ποιοτικό φάρμακο, φάρμακο που θα το επιλέγουμε εμείς πιστοί στον όρκο μας και ΟΧΙ το Υπουργείο.

Από την άλλη αν δεν αποδέχεται το Υπουργείο αυτό το αυτονόητο για ΟΛΕΣ τις χώρες του κόσμου, καλούμε τους αρμόδιους γραφειοκράτες να πάρουν οι ίδιοι μολύβι και χαρτί και να αρχίσουν να συνταγογραφούν με δική του ευθύνη ότι νομίζουν σωστό αφού είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι ο ίδιοι ΔΕΝ τα παίρνουν «.

Στο μεταξύ ο Ιατρικός Σύλλογος της Αθήνας¨(ΙΣΑ) με ανακοίνωσή του επισημαίνει ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι ανεπαρκής να πραγματοποιήσει ελέγχους για την ασφάλεια των φαρμάκων.

Σε επιστολή του στον ΕΟΦ ο ΙΣΑ υπογραμμίζει χαρακτηριστικα: «Με τις απαντήσεις σας στα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (23 και 29/8/2013) δημιουργούνται σοβαρά ερωτήματα για τη Διαφύλαξη της Δημόσιας Υγείας στη χώρα μας.

Ειδικότερα αναφέρετε ότι τα πολυδάπανα εργαστήρια του ΕΟΦ και το υψηλής εξειδίκευσης προσωπικό του, πραγματοποίησαν εργαστηριακούς ελέγχους σε 1100 δείγματα φαρμάκων από το 2010 έως σήμερα. Δηλαδή μας απαντάτε ουσιαστικά ότι γίνεται μόνο ένας έλεγχος την ημέρα πανελλαδικά στα φάρμακα και αναρωτιόμαστε εάν αυτό δεν είναι υποχρησιμοποίηση των υποδομών και των πόρων του οργανισμού» σημειώνει μεταξύ άλλων ο ΙΣΑ.