Η Σκοτεινή Πλευρά της Μητρικής Θνησιμότητας

  • Iatropedia
Η ανησυχητική αύξηση της μητρικής θνησιμότητας στις ΗΠΑ ίσως οφείλεται στην αύξηση της ηλικίας των γυναικών που γεννούν για πρώτη φορά, λένε οι επιστήμονες

Ο πρόσφατος θάνατος μιας 56χρονης στις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τον τοκετό διδύμων είναι ένα ακόμη περιστατικό μητρικής θνησιμότητας που έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά παρόμοιων άλλων, κάνοντας τους επιστήμονες να μιλούν πλέον για ένα φαινόμενο με αυξητική τάση. Αυτό, υποστηρίζουν, ενδεχομένως συνδέεται με το γεγονός ότι όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να αποκτήσουν παιδί μετά το τεσσαρακοστό έτος της ηλικίας τους.

Η ηλικία, πιστεύουν, παίζει σημαντικό ρόλο. Η 56χρονη Λίζα ΜακΛάφλιν ανέπτυξε διαβήτη κύησης (gestational diabetes) και τον Δεκέμβριο κατέληξε κλινήρης όταν ένα από τα δίδυμα προκάλεσε προβλήματα στην ροή του αίματος, οδηγώντας τους γιατρούς στην απόφαση να υποβληθεί σε καισαρική. Η εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη για πρώτη φορά κατά την διάρκεια εγκυμοσύνης είναι συχνό φαινόμενο στις εγκύους ηλικίας άνω των 35 ετών. Γενικώς οι γιατροί θεωρούν ότι από τα 20 έως τα 35 είναι η καλύτερη ηλικία για να γίνει μια γυναίκα μητέρα. Πιο νωρίς ή πιο αργά υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών, επισημαίνουν.

Ωστόσο, η τεχνητή γονιμοποίηση και οι πρόοδοι στην ιατρική έχουν κάνει στην άκρη το «βιολογικό ρολόι». Σύμφωνα με στοιχεία του Pew Research Center στην Βρετανία, οι τοκετοί από γυναίκες ηλικίας 30 ετών και άνω έχουν αυξηθεί την τελευταία εικοσιπενταετία: η αύξηση φθάνει το 47% για τις γυναίκες 35-39 ετών ενώ για τις ηλικίες 40-44 το αντίστοιχο ποσοστό εκτινάσσεται στο 80%.

Η εγκυμοσύνη όμως στις ηλικίες άνω των 40 έχει συσχετισθεί με περισσότερες πιθανότητες αποβολής, καρκίνου, καισαρικής τομής, ή ανωμαλιών στο έμβρυο π.χ. Σύνδρομο Ντάουν, σπανιότερα δε ακόμη και καρδιακής προσβολής, υπενθυμίζει ο Δρ. Τ. Φάλκονερ, πρόεδρος του Royal College of Obstetricians and Gynecologists. Επίσης, οι εγκυμοσύνες αυτού του τύπου έχουν αυξημένο ρίσκο εμφάνισης διαβήτη και πολύδυμης κύησης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σεξ και εγκυμοσύνη! Τα ''ναι'' και τα ''όχι''

Μπορεί μια έγκυος να έχει γάτα;