Οι πρώτες βοήθειες για τα τσιμπήματα στη θάλασσα

  • Iatropedia
Με την είσοδο του καλοκαιριού, οι βόλτες μας στην παραλία είναι ακόμα περισσότερες, που όμως κρύβουν κινδύνους. Δείτε πως μπορείτε να παρέχετε τις πρώτες βοήθειες για τα τσιμπήματα του καλοκαιριού.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι της θάλασσας και πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα δυσάρεστα τσιμπήματα;

Τσούχτρες

Αν και αποτελούν το φόβο και τον τρόμο των λουόμενων, δεν είναι όλες επικίνδυνες. Οι λεγόμενες μέδουσες, οι τσούχτρες με τα ποδαράκια, είναι εκείνες που το άγγιγμα τους και μόνο σας προκαλεί πόνο! Αυτές περιέχουν μια τοξίνη και ένα σκληρό όργανο μαζεμένο σαν ελατήριο. Όταν έρθουν σε επαφή με σκληρή επιφάνεια, όπως το δέρμα, οι νηματοκύστες σπάνε και το ελατήριο μπαίνει στο δέρμα απελευθερώνοντας την τοξίνη.

Αντιμετώπιση: Αποφύγετε την τριβή της περιοχής. Ρίξτε άφθονο γλυκό νερό για να καθαριστείτε. Στη συνέχεια ρίξτε οινόπνευμα για να αδρανοποιήσετε την τοξίνη και λεπτή άμμο μόλις στεγνώσει. Εάν δεν έχετε μαζί σας οινόπνευμα, φροντίστε να ξεπλύνετε καλά την περιοχή και βάλτε κρέμα με κορτιζόνη.

Θαλάσσιες ανεμώνες

Θυμίζουν τις τσούχτρες, όμως εκείνες είναι προσκολλημένες στα βράχια της θάλασσας. Αντιμετωπίζονται με τον ίδιο τρόπο, όπως οι τσούχτρες.

Αχινοί

Παρόλο που το πάτημα ενός αχινού δεν είναι ευχάριστη εμπειρία, το καλό νέο είναι πως στη Μεσόγειο δεν είναι δηλητηριώδης. Με το πάτημα, τα αγκάθια εισχωρούν στο δέρμα με αποτέλεσμα τον πόνο, τον ερεθισμό και στη συνέχεια την ανάπτυξη κοκκιωμάτων.

Αντιμετώπιση: Μ' ένα τσιμπιδάκι επιχειρήστε να βγάλετε τα αγκάθια, που προεξέχουν χωρίς να τα σπάσετε. Αφού καθαρίσετε την περιοχή, βάλτε επιθέματα με ξίδι.

Δράκαινα – Σκορπίνα

Τα δύο αυτά είδη είναι συνήθως θαμμένα μέσα στην άμμο, γι' αυτό και είναι δυνατό να τα πατήσουμε. Διαθέτουν 1-2 μεγάλα αγκάθια με δηλητήριο. Μόλις τα πατήσουμε, ο πόνος είναι έντονος και το σημείο αυτό κοκκινίζει και πρήζεται. Δεν είναι απίθανο να εμφανιστούν συμπτώματα αλλεργικού σοκ σε ορισμένους ανθρώπους.

Αντιμετώπιση: Χαράζουμε την περιοχή και ρουφάμε το δηλητήριο. Εάν είναι δυνατό, βάζουμε το σημείο που έχει πρηστεί, σε πολύ ζεστό νερό ή ακουμπάμε πάνω του μια καύτρα τσιγάρου, η θερμότητα βοηθάει στην αδρανοποίηση του δηλητηρίου. Στη συνέχεια απαιτείται φαρμακευτική αγωγή με αντιβιοτικό και κορτιζόνη, ενώ η επίσκεψη στο γιατρό είναι επιβεβλημένη.

Διαβάστε επίσης:

Πότε προκαλεί αλλεργία το τσίμπημα των κουνουπίων

Ποιοι είναι οι θανάσιμοι κίνδυνοι του καλοκαιριού;