Η ΠΟΕΔΗΝ προαναγγέλλει κινητοποιήσεις για την κατάσταση στα νοσοκομεία

  • Iatropedia
Με blackout κινδυνεύουν τα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), εξαιτίας της υποχρηματοδότησης και υποστελεχωσης τους.Η ΠΟΕΔΗΝ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων από Οκτώβριο προκειμένου, όπως σημειώνει, "να αποτρέψει τη ψήφιση εφαρμοστικών νόμων του μνημονίου 3, που οδηγούν στην ολική καταστροφή του χάρτη κοινωνικών δικαιωμάτων, που κερδίσαμε με αγώνες τη περίοδο της μεταπολίτευσης".

Όπως αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ αποχώρησαν τα τελευταία πέντε έτη 17.000, εκ των οποίων περισσότεροι των 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας, παρά τις εξαγγελίες για 4.500 προσλήψεις στα Νοσοκομεία.

Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι η κίνηση του υπηρεσιακού υπουργού που ζήτησε να του επιτραπεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κατ' εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκια, «ανοίγει την κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων».

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία «το προσωπικό των Νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια Νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών», ενώ το καλοκαίρι, όπως αναφέρει, δεν χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

«26.347 είναι οι κενές οργανικές θέσεις στους νεοσύστατους μνημονιακούς οργανισμούς, των οποίων καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων». Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα Δημόσια Νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα το Νοσηλευτικό Προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, , αναφέρει η ΠΟΔΗΝ,όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 Νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

Τα μεγάλα προβλήματα υποστελέχωσης των δημόσιων νοσοκομείων επισημαίνει με αφορμή το τραγικό περιστατικό στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο « Δαφνί», όπου τρεις ασθενείς έχασαν τη ζωή τους, η Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ), με επιστολή της προς τον υπηρεσιακό υπουργό Υγείας Θάνο Δημόπουλο.

Νοσηλευτές στο ΨΝΑ

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Νοσηλευτών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων ΕΣΥ Ν. Αττικής, εκφράζει τα συλλυπητήρια στους συγγενείς, αλλά και την οδύνη για τον άδικο χαμό των θανόντων συνανθρώπων μας, που έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά, ενώ νοσηλεύονταν στο 7ο ΨΤΕ, του ΨΝΑ «ΔΑΦΝΙ» και ευχόμαστε καλή ανάρρωση στους ασθενείς που διακομίσθηκαν σε άλλα νοσοκομεία για την αντιμετώπιση των αναγκών τους.

Επίσης, εκφράζουμε τις ευχαριστίες μας στο νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος, όσο και όλου του νοσοκομείου, που με αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής του, άμεσα ανταποκρίθηκε και κατάφερε σε συνεργασία με την Πυροσβεστική και το ΕΚΑΒ, να σώσει τους υπόλοιπους ασθενείς, δίνοντας για ακόμη μία φορά μαθήματα ανθρωπιάς και επαγγελματισμού.

Σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα Νοσηλείας που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και οι ασθενείς οι οποίοι νοσηλεύονται σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας είτε στα ψυχιατρικά νοσοκομεία, είτε σε γενικά είναι γνωστά και δύσκολα. Έχουν καταγγελθεί άπειρες φορές και διαρκώς επιδεινώνονται.

Επίσης, είναι γνωστή η αδυναμία επίλυσής τους μέχρι τώρα από την πλευρά της Πολιτείας.

Καλούμε, επιτέλους, την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της και να οργανώσει δράσεις για ουσιαστική και αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων, που αφορούν τη Νοσηλεία των ψυχικά ασθενών, διασφαλίζοντας τα δικαιώματά τους, αλλά και τα διακαιώματα των εργαζομένων, που παρέχουν τις υπηρεσίες τους, με πλήθος προβλημάτων, πολλές φορές θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν