Η νέα τραγωδία στη Μεσόγειο και η επιχείρηση διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα (ΒΙΝΤΕΟ & ΦΩΤΟ)

  • Iatropedia
Η πρόσφατη τραγωδία στη Μεσόγειο (στις 5 Αυγούστου), κατά την οποία εκατοντάδες άνθρωποι πνίγηκαν όταν σκάφος με περίπου 600 επιβαίνοντες ανατράπηκε, υπογραμμίζει τη σοβαρή έλλειψη επαρκών επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης στην περιοχή, δηλώνουν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières Greece/MSF).

Το ξύλινο σκάφος ανατράπηκε κοντά στην ακτή της Λιβύης, λίγο πριν φτάσει το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Dignity I».

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έλαβαν αρχικά μια κλήση από το Κέντρο Συντονισμού Θαλάσσιας Διάσωσης της Ρώμης για το ξύλινο σκάφος που βρισκόταν σε κίνδυνο στις 9 περίπου το πρωί. Ωστόσο, κι ενώ το διασωστικό της οργάνωσης βρισκόταν καθ' οδόν για το σημείο, άλλαξε πορεία για τη διάσωση παραπλέοντος σκάφους.

Η διάσωση αυτή, 94 ανθρώπων, ολοκληρώθηκε περίπου στις 12:30, όταν το «Dignity I» έλαβε δεύτερη κλήση να συνεχίσει την πορεία του για τη διάσωση του πρώτου σκάφους. Όταν το διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα έφτασε στο σημείο, ένα Ιρλανδικό σκάφος που βρισκόταν ήδη εκεί, είχε ξεκινήσει επιχειρήσεις διάσωσης του σκάφους που είχε ανατραπεί. Περίπου 300 άνθρωποι πιστεύεται ότι έχουν διασωθεί.

«Αντικρίσαμε ένα τρομακτικό θέαμα. Άνθρωποι απεγνωσμένα προσκολλημένοι σε σωσίβια, βάρκες και σε οτιδήποτε από το οποίο θα μπορούσαν να κρατηθούν, αγωνίζονταν για τη ζωή τους ανάμεσα σε ανθρώπους που πνίγονταν και άλλους που είχαν ήδη πεθάνει» ανέφερε ο Χουάν Ματίας (Juan Matías), συντονιστής των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο «Dignity I». Το γεγονός ότι αρχικά κληθήκαμε να βοηθήσουμε αυτό το σκάφος και λίγο αργότερα μας έστειλαν σε ένα άλλο, δείχνει την σοβαρή έλλειψη διαθέσιμων πόρων στις επιχειρήσεις διάσωσης».

Άλλα πλοία διάσωσης συνέχισαν να καταφτάνουν στην περιοχή για να βοηθήσουν, ενώ το «Dignity I» παρείχε ιατρική περίθαλψη σε δέκα ανθρώπους, οι πέντε εκ των οποίων ήταν σε τόσο σοβαρή κατάσταση που τελικά μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο. Στο σημείο κατέφθασαν επίσης τα άλλα δύο πλοία διάσωσης των Γιατρών Χωρίς Σύνορα «Bourbon Argos» και «MY Phoenix» σε συνεργασία με την MOAS.

Πριν από τη χθεσινή τραγωδία, πιστεύεται ότι 1.941 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη ζωή τους από την αρχή του έτους, στην προσπάθειά τους να διασχίσουν τη Μεσόγειο. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ξεκίνησαν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης τον Μάιο και μέχρι στιγμής έχουν διασώσει περισσότερους από 10.000 ανθρώπους.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ο Μοχάμεντ από την Παλαιστίνη διέσωσε την ενός έτους κόρη του, Αζίλ, όταν το πλοίο στο οποίο επέβαιναν ανατράπηκε σήμερα, 5 Αυγούστου, στη Μεσόγειο. Η κόρη του ήταν ήδη κάτω από το νερό όταν εκείνος κατάφερε να τη φτάσει και να την τραβήξει με ασφάλεια. Η σύζυγός του, Ντιάνα, επίσης επέζησε του ναυαγίου αλλά παραμένει σε κατάσταση σοκ. Βρίσκονται όλοι πλέον πάνω στο διασωστικό πλοίο των Γιατρών Χωρίς Σύνορα.

Photo © Marta Soszynska/MSF

Το σημείο του ναυαγίου από το διασωστικό πλοίο Dignity I των Γιατρών Χωρίς Σύνορα. Photo © Marta Soszynska/MSF

Η ομάδα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα παρέχει τις πρώτες βοήθειες σε άνδρα από το Μπαγκλαντές με ανοιχτό κάταγμα του ποδιού. Ο άνδρας διασώθηκε μέσα από το νερό ύστερα από το ναυάγιο της 5ης Αυγούστου. Photo © Marta Soszynska/MSF

Η Άλα, πέντε μηνών έγκυος από τη Συρία, εξετάζεται από τη μαία των Γιατρών Χωρίς Σύνορα για να ελέγξει εάν το μωρό της επέζησε του σοκ, όταν εκείνη βρέθηκε στο νερό. Ο σύζυγός της κατάφερε να την σώσει ενώ εκείνη βρισκόταν κάτω από το σκάφος που είχε ανατραπεί. Photo © Marta Soszynska/MSF

Επιζώντες του ναυαγίου της 5/8 περισυλλέγονται από διασωστικές λέμβους του Ιρλανδικού και Ιταλικού Ναυτικού. Photo © Marta Soszynska/MSF