Η μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά έσπασε το ρεκόρ Γκίνες!

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πέτρα στα νεφρά
Δείτε την μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά στην ιστορία, μεγέθους 13,372 εκατοστών και βάρους 801 γραμμαρίων!

Ένας άντρας από την Σρι Λάνκα κατέρριψε ένα από εκείνα τα παγκόσμια ρεκόρ Γκίνες που κανείς δεν είναι υπερήφανος να τα καταρρίπτει.

πέτρα στα νεφρά

Του αφαίρεσαν την μεγαλύτερη πέτρα στα νεφρά στην ιστορία, μεγέθους 13,372 εκατοστών και βάρους 801 γραμμαρίων!

πέτρα στα νεφρά

Στρατιωτικοί γιατροί πραγματοποίησαν την απαραίτητη χειρουργική επέμβαση στον Canistus Coonghe στο Στρατιωτικό Νοσοκομείο Colombo στη Narahenpita της Σρι Λάνκα την 1η Ιουνίου. Το προηγούμενο ρεκόρ, όπως τεκμηριώνεται από το βιβλίο των ρεκόρ Γκίνες, είχε σημειωθεί το 2004 με μια πέτρα μεγέθους 13 εκατοστών και βάρους 620 γραμμαρίων.

πέτρα στα νεφρά

Μετά τη χειρουργική επέμβαση που έσπασε το ρεκόρ Γκίνες, η πέτρα παρουσιάστηκε στον Διοικητή του Στρατού, Αντιστράτηγο Vikum Liyanage, με τον ίδιο τρόπο που ένας αθλητής θα μπορούσε να συναντήσει τον Πρόεδρο αφού… πάρει το χρυσό στους Ολυμπιακούς Αγώνες!

πέτρα στα νεφρά

Οι πέτρες στα νεφρά είναι συμπαγή αντικείμενα που μοιάζουν με πέτρα. Αποτελούνται από συσσώρευση χημικών ουσιών στα νεφρά, καθώς τα φιλτράρουν από το αίμα. Μπορούν να σχηματίζονται από οξαλικό ασβέστιο, ουρικό οξύ, στρουβίτη και κυστίνη και πιο συχνά αναπτύσσονται σε άτομα που πάσχουν από λοιμώξεις των νεφρών ή του ουροποιητικού.

πέτρα στα νεφρά

Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν οξύ πόνο στην πλάτη, τη βουβωνική χώρα, τα πλευρά και την κάτω κοιλιακή χώρα, καθώς και αίμα στα ούρα. Πιο σοβαρά προβλήματα μπορεί να προκύψουν εάν η πέτρα στα νεφρά εμποδίζει τη ροή των ούρων από τα νεφρά και προκαλεί στους ασθενείς έντονο πόνο στην κοιλιά και τη βουβωνική χώρα.

Οι μικρότερες πέτρες μπορούν να αποβληθούν φυσικά χωρίς καν να το προσέξετε. Οι μεγαλύτερες πέτρες απαιτούν χειρουργική επέμβαση.

Πηγές: https://www.army.lk, https://www.iflscience.comhttps://www.guinnessworldrecords.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πώς μπορείτε να καταλάβετε εάν έχετε πέτρα στην ουροδόχο κύστη ή στα νεφρά

Αναψυκτικά και πέτρες στα νεφρά: Ποια η σχέση – Τι συμβαίνει με τα τύπου κόλα

φωτό: iStock