Η κρίση έφερε κατάθλιψη στους Έλληνες

  • Iatropedia
Προβληματισμό προκαλεί η έρευνα της Ελληνικής Εταιρείας Θετικής Ψυχολογίας (Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ.) σύμφωνα με την οποία, ένας στους δύο Έλληνες έχει συμπτώματα κατάθλιψης, ένας στους τρεις έχει άγχος και ένας στους τέσσερις παρουσιάζει και τα δύο.

Εθνική κατάθλιψη έχει κυριεύσει τη χώρα από τα αλλεπάλληλα οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, το ποσοστό εκείνων που δήλωσαν πως επηρεάστηκαν από την κρίση αγγίζει το 47%. Από αυτούς, το 59% εμφανίζει κατάθλιψη και το 50,7 εμφανίζει άγχος / στρες.

Οι γυναίκες φαίνεται πως έχουν επηρεαστεί περισσότερο από τους άντρες, ενώ στους νέους εμφανίζονται υψηλότερα ποσοστά κατάθλιψης με άμεσες συνέπειες στην παραγωγικότητα και την απόδοσή τους.

Ο ρόλος των θετικών συναισθημάτων στην αντιμετώπιση της κρίσης, αναδεικνύεται σημαντικός.

Ελπιδοφόρο μήνυμα της έρευνας είναι πως όσοι βιώνουν θετικά συναισθήματα προστατεύονται από την κατάθλιψη και άγχος, ακόμη και αν ζουν στο ίδιο περιβάλλον με τους υπόλοιπους. Μάλιστα, όσοι βιώνουν αυτά τα θετικά συναισθήματα και έχουν μάθει να τα αναγνωρίζουν και στο περιβάλλον τους, επιδεικνύουν μεγαλύτερη ψυχική ανθεκτικότητα ακόμη κι αν οι ίδιοι ζουν αρνητικά γεγονότα.

Σύμφωνα με την Ε.Ε.ΘΕ.ΨΥ., η βίωση θετικών συναισθημάτων είναι δυνατή, ανεξάρτητα από το εξωτερικό περιβάλλον, όταν οι άνθρωποι κατανοούν ότι έχουν τη δυνατότητα να τα νιώσουν και τα αναγνωρίζουν στην καθημερινότητά τους. Σημαντικό είναι να μάθουν και βοηθούν τη δημιουργία αυτών των θετικών συναισθημάτων και να προσπαθούν να δώσουν θετικό νόημα στη ζωή τους.