Οι καπνιστές απαιτούν περισσότερη αναισθησία και παυσίπονα κατά την διάρκεια επεμβάσεων

  • Iatropedia
Νέα έρευνα που παρουσιάσθηκε στο φετινό συνέδριο Euroanaesthesia που πραγματοποιήθηκε στο Βερολίνο επισημαίνει ότι οι καπνιστές, ενεργητικοί και παθητικοί, απαιτούν… περισσότερη αναισθησία και αναλγητικά για να φθάσουν στα επίπεδα που ισχύουν για τους μη καπνιστές!

Η έρευνα που διεξήγαγε ο Δρ. Ερντογάν Οζτούρκ του Τμήματος Αναισθησιολογίας και Εντατικής Θεραπείας στο Bezmiâlem Vakif Üniversitesi της Κωνσταντινούπολης και η ομάδα του έδειξε για πρώτη φορά ότι και οι παθητικοί καπνιστές απαιτούν αυξημένη αναισθησία κατά την διάρκεια επεμβάσεων, ομοίως με τους ενεργητικούς καπνιστές. Τα αποτελέσματα 90 γυναικών που είχαν υποβληθεί σε επέμβαση υστερεκτομής –χωρισμένων για τις ανάγκες της έρευνας σε καπνίστριες, παθητικές καπνίστριες και μη καπνίστριες– ήταν αποκαλυπτικά:

Η απαιτούμενη προποφόλη, ένα ενδοφλέβιο αναισθητικό βραχείας δράσης για εισαγωγή και διατήρηση γενικής αναισθησίας, ήταν 179.38 mg (καπνίστριες), 150.50 mg (παθητικά καπνίστριες) και 119.37 mg (μη καπνίστριες) αντίστοιχα, ενώ η συνολική ποσότητα του ισχυρού αναλγητικού remifentanil που χρησιμοποιήθηκε ανά ομάδα ήταν 1315 µg, 1241 µg και 1010 µg. Δηλαδή, για την αναισθησία χρειάσθηκε να χορηγηθεί 33% περισσότερο φάρμακο στα άτομα της πρώτης ομάδας εν σύγκριση με αυτά της ομάδας των μη καπνιστριών και 16% στις παθητικές καπνίστριες.

Ομοίως, οι καπνίστριες έλαβαν 23% περισσότερο αναλγητικά απ’ ότι οι μη καπνίστριες ενώ οι γυναίκες της ομάδας των παθητικών καπνιστριών χρειάσθηκαν 18% αυξημένη δόση παυσιπόνων εν σχέσει με όσες δεν κάπνιζαν. Αυτό, σύμφωνα με τους Τούρκους επιστήμονες, οφείλεται στην νικοτίνη η οποία δύναται να επηρεάσει τον μεταβολισμό του αναισθητικού φαρμάκου στο ήπαρ ή να απευαισθητοποιεί ορισμένους αλγοϋποδοχείς (νευρικά κύτταρα) που σχετίζονται με την αίσθηση του πόνου.