Οι κακές σκέψεις φέρνουν εγκεφαλικό!

  • Iatropedia
Η απαισιοδοξία και οι δυσάρεστες σκέψεις δεν χαλάνε μόνο το κέφι και την καθημερινότητά μας αλλά μπορούν να χαλάσουν κάτι πολύ πιο σημαντικό: την υγεία μας…

Όπως έδειξε σχετική έρευνα στις ΗΠΑ, άτομα μέσης ηλικίας και ηλικιωμένοι που διακατέχονται από έντονο άγχος, πάσχουν από κατάθλιψη ή απλώς έχουν κυνική στάση απέναντι στην ζωή, κινδυνεύουν πολύ περισσότερο από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο από άλλους.

Περισσότεροι από 6.700 υγιείς ενήλικες ηλικίας 45-84 ετών συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια σχετικά με τα επίπεδα του στρες, τυχόν καταθλιπτικά συμπτώματα και τα συναισθήματα θυμού ή εχθρότητας που νιώθουν καθώς αυτά αποτελούν μέτρο του κυνισμού με τον οποίο αντιμετωπίζουν τους άλλους ανθρώπους.

Μετά την παρακολούθησή τους για ένα διάστημα 8-11 ετών, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι ψυχολογικοί αυτοί παράγοντες συνδέονται με τον κίνδυνο εγκεφαλικού, όπως και οι «παραδοσιακοί» παράγοντες υψηλού κινδύνου –αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα κ.ά. Μάλιστα βρέθηκε ότι οι απαισιόδοξοι είχαν πάνω από τις διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν εγκεφαλικό απ’ ότι οι πιο χαλαροί με την ζωή!

Αν και δεν είναι ακριβώς σαφές πώς το άγχος και τα αρνητικά συναισθήματα επηρεάζουν την καρδιά ή τον εγκέφαλο, ωστόσο τα συναισθήματα επιδρούν στον μεταβολισμό, τις ορμόνες και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, κάτι το οποίο αυξάνει τον κίνδυνο σοβαρής βλάβης για την υγεία. «Μελέτες όπως αυτή δείχνουν ότι τα ψυχολογικά χαρακτηριστικά είναι εξίσου σημαντικά» τονίζει η ερευνήτρια Susan Everson-Rose, αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα στη Μινεάπολη των ΗΠΑ. Ένας ακόμη λόγος είναι ότι άτομα με υψηλά επίπεδα στρες και κατάθλιψη είναι πιθανότερο να εμπλακούν σε ανθυγιεινές συμπεριφορές, όπως το κάπνισμα και η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ που αυξάνουν ούτως ή άλλως τις πιθανότητες εγκεφαλικού.