Η υπερβολική κατανάλωση νερού σκοτώνει προειδοποιεί η επιστήμη

  • Iatropedia
Αν κάτι πρέπει να θυμόμαστε πάντα είναι ότι κάθε τύπου υπερβολή στην διατροφή μας, είναι επιζήμια για τον οργανισμό. Τώρα, εξειδικευμένοι επιστήμονες από το Loyola University Health System έρχονται να χτυπήσουν το καμπανάκι του κινδύνου για όσους πίνουν απότομα πολύ μεγάλες ποσότητες νερού, όπως κάνουν πολλές φορές εκείνοι που αθλούνται έντονα.

Ο κίνδυνος αυτός αφορά την πιθανότητα δηλητηρίασης από το νερό, που οδηγεί ακόμα και στον θάνατο! Άλλωστε, σύμφωνα με το Eureka Alert, 14 αθλητές έχουν ήδη χάσει την ζωή τους από υπερ-ενυδάτωση (υπονατριαιμία).

Επαγγελματίες παίκτες, αθλητές αντοχής, πεζοπόροι, αλλά και όσοι αθλούνται ερασιτεχνικά, συχνά πίνουν πολύ νερό ή καταναλώνουν πολλά αθλητικά ποτά, σε μια προσπάθεια να αποφύγουν μια πτώση στα επίπεδα νατρίου στο αίμα τους. Ανησυχώντας για πιθανή αφυδάτωση, μερικές φορές να πίνουν περισσότερο από όσο χρειάζονται ή αντέχει ο οργανισμός τους.

Έτσι, οι επιστήμονες συνιστούν σε κάθε αθλούμενο να πίνει μόνο όσο νερό χρειάζεται για να ξεδιψάσει την κάθε στιγμή και όχι όσο εκείνος θεωρεί ότι “πρέπει” να πιει προκειμένου “να μην αφυδατωθεί”. Αυτό ήταν το συμπέρασμα του σχετικού επιστημονικού πάνελ στο 3ο Διεθνές Συνέδριο Exercise-Associated Hyponatremia Consensus Development.

Η υπερβολική πρόσληψη νερού αραιώνει τα επίπεδα του νατρίου του σώματος, κάτι που στη συνέχεια οδηγεί σε διατάραξη της φυσιολογικής διαδικασίας του σώματος. Τα συμπτώματα της υπονατριαιμίας μπορεί να περιλαμβάνουν πονοκέφαλο, εμετό, οίδημα του εγκεφάλου και επιληπτικού τύπου κρίσεις. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν σε ήπια μορφή, αλλά μπορεί να αποβούν μοιραία, αν αφεθούν χωρίς θεραπεία. Τουλάχιστον το 1% των αθλητών έχει βιώσει συμπτώματα υπονατριαιμίας τα τελευταία χρόνια σε αγώνες αντοχής, ως επί το πλείστον.

http://www.hngn.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Μέχρι πόσο νερό μπορείτε να πιείτε για να μην… πεθάνετε (ΒΙΝΤΕΟ)

Πλαστικά μπουκάλια νερού και ήλιος: Πότε υπάρχει κίνδυνος