Η υγιής καρδιά «θωρακίζει» από Αλτσχάϊμερ και άνοια

  • Iatropedia
Οι άνθρωποι με μειωμένη καρδιακή λειτουργία κινδυνεύουν δύο έως τρείς φορές περισσότερο να εκδηλώσουν σημαντική απώλεια μνήμης, υποστηρίζουν Αμερικανοί ερευνητές. Αντιθέτως, μια υγιής καρδιά μπορεί να μας προστατεύσει από την νόσο Αλτσχάϊμερ.

Ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Βάντερμπιλτ στο Νάσβιλ του Τεννεσή συνδέουν την λειτουργία της καρδιάς με ασθένειες του μυαλού. Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση Circulation, τα άτομα με μειωμένη καρδιακή λειτουργία έχουν αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσουν νόσο Αλτσχάϊμερ και άνοια, υποστηρίζοντας ότι υψηλή αρτηριακή πίεση και χοληστερόλη δεν ευθύνονται μόνο για καρδιοπάθειες και εγκεφαλικά αλλά πιθανόν παίζουν και εδώ ρόλο, αποτελώντας παράγοντα κινδύνου και μάλιστα σημαντικό.

Αναλύοντας τον καρδιακό δείκτη (μέτρο της καλής λειτουργίας της καρδιάς που μετρά την ποσότητα του αίματος που αφήνει την καρδιά και πηγαίνει σε όλο το σώμα, όσο πιο χαμηλός είναι ο δείκτης, τόσο λιγότερο αίμα φεύγει από την καρδιά) με την εξέλιξη της άνοιας σε 1.000 συμμετέχοντες που παρακολουθούντο για ένα διάστημα 11 ετών, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα άτομα με κλινικά χαμηλό καρδιακό δείκτη είχαν δύο φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας εν σχέσει με όσους είχαν φυσιολογικό δείκτη. Το εντυπωσιακό είναι ότι αποκλείοντας τους πάσχοντες από καρδιακές νόσους, τα αποτελέσματα όσον αφορά τον κίνδυνο εκδήλωσης άνοιας/Αλτσχάϊμερ ήταν χειρότερα, επισημαίνει η επικεφαλής της έρευνας Δρ. Αντζελα Τζέφερσον, διευθύντρια του Vanderbilt Memory and Alzheimer's Center.

Ο σχετικός κίνδυνος ήταν τρείς φορές μεγαλύτερος για άτομα χωρίς καρδιοπάθειες αλλά με χαμηλό καρδιακό δείκτη. Οι επιστήμονες υποψιάζονται ότι τα ευρήματα αντικατοπτρίζουν μια ανεπαίσθητη, προοδευτική μείωση της παροχής αίματος και θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο λόγω κακής καρδιακής λειτουργίας. Ο εγκέφαλος είναι όργανο που αν και αντιστοιχεί μόλις στο 2% του σωματικού βάρους ενός ενήλικα, απαιτεί το 15% του αίματος που αντλείται από την καρδιά. Αν υπάρξει μείωση στην ποσότητα αυτή, ο εγκέφαλος προσαρμόζεται ώστε ο εγκεφαλικός ιστός να λαμβάνει σταθερή τροφοδοσία, όμως καθώς μεγαλώνουμε τα αιμοφόρα αγγεία δεν είναι πια όπως ήταν. Η αδυναμία τους να προσαρμοσθούν στις αλλαγές της ροής αίματος επηρεάζει την παροχή οξυγόνου και θρεπτικών ουσιών στον εγκέφαλο και κατ’ επέκταση την υγεία και την λειτουργία του. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, λένε οι επιστήμονες, είναι ένα στυλ ζωής φιλικό προς την υγεία της καρδιάς μας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιες τροφές κάνουν καλό στην καρδιά;

Τι μπορείτε να πάθετε από τα παραπανίσια κιλά;