Η Γουϊνέα δοκιμάζει νέο εμβόλιο κατά του Έμπολα

  • Iatropedia
Ένα πειραματικό εμβόλιο κατά του ιού του αιμορραγικού πυρετού που ανέπτυξαν Καναδοί ερευνητές καλείται να δείξει την αξία του υπό άκρως ρεαλιστικές συνθήκες, μεσούσης της επιδημίας, με τα περισσότερα θύματα να είναι μικρά παιδιά.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η κυβέρνηση της Γουϊνέας άρχισαν εμβολιασμό του πληθυσμού στην επαρχία που έχει πληγεί χειρότερα από τον Έμπολα, με προοπτική να εμβολιασθούν περίπου 10.000 ενήλικες σε μια περίοδο έξι έως οκτώ εβδομάδων. Η πραγματική δοκιμή του καναδέζικου πειραματικού εμβολίου γίνεται βάσει της ίδιας στρατηγικής που χρησιμοποιήθηκε στο παρελθόν για την εξάλειψη της ανεμοβλογιάς: με την δημιουργία ενός «κύκλου ανοσίας» μέσω του εμβολιασμού των οικογενειών προσφάτως μολυσμένων ατόμων και του προσωπικού των υγειονομικών υπηρεσιών που ήλθαν σε επαφή μαζί τους, προκειμένου να εμποδιστεί η περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Μέχρι στιγμής, το καναδέζικο εμβόλιο είχε δοθεί σε ορισμένους εθελοντές των υπηρεσιών αρωγής που δραστηριοποιούνται στην χώρα και σε κυβερνητικούς αξιωματούχους. Το εμβόλιο έχει αποδείξει ότι προκαλεί αντίδραση αντισωμάτων σε ανοσοποιημένα άτομα, ωστόσο, υψηλόβαθμα στελέχη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας παραδέχονται πως δεν γνωρίζουν αν και πώς θα λειτουργήσει στο επίκεντρο της επιδημίας. Εν τω μεταξύ, νέα στοιχεία αποκαλύπτουν ότι ο ιός είναι περισσότερο φονικός σε παιδιά κάτω των 5 ετών σε σύγκριση με παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας ή ενήλικες.

Ερευνητές του Imperial College στο Λονδίνο και του Π.Ο.Υ επισημαίνουν στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine ότι η παρούσα επιδημία σκοτώνει το 90% των παιδιών κάτω του ενός έτους και το 80% των παιδιών ηλικίας 1-4 ετών. Τα παιδιά 10 έως 15 ετών έχουν περισσότερες πιθανότητες να επιβιώσουν καθώς τα θύματα κυμαίνονται στο 52% ενώ το αντίστοιχο ποσοστό θνησιμότητας για τα άτομα 16 έως 44 ετών είναι 65%. Η σχετική μελέτη αναφέρει ότι στα μικρότερα παιδιά η περίοδος επώασης της νόσου –από την μόλυνση μέχρι την εμφάνιση συμπτωμάτων– είναι μόλις 6,9 ημέρες, στα δε παιδιά ηλικίας 10-15 ετών 9,8 ημέρες.

Αλέξανδρος Θεολόγου