Η φωνή της ΕΣΑμεΑ στην Βουλή- Ζητούν μέτρα για τα ΑμεΑ που επλήγησαν από την κρίση

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Στην κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής, όπου συζητείται το νομοσχέδιο «Μέτρα για την επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου και άλλες διατάξεις» μίλησε σήμερα ο πρόεδρος της Ε.Σ.Α.μεΑ. Ιωάννης Βαρδακαστάνης, μετά την επιστολή με τις προτάσεις που απέστειλε για το θέμα η Ε.Σ.Α.μεΑ.

Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε αρχικά ότι το σχέδιο νόμου βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και περιέχει σημαντικές θετικές διατάξεις για την προστασία των ατόμων με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και τις οικογένειές τους, όπως για παράδειγμα το άρθρο 5 για την επιχορήγηση των προνοιακών ιδρυμάτων, το άρθρο 8 για τα Κέντρα Κοινωνικής Πρόνοιας, το άρθρο 16 «Προσωπικό ΑμεΑ και ρυθμίσεις προσωπικού ΝΠΙΔ Δήμων», το άρθρο 56. Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, το άρθρο 68 για ιατρούς με κινητική αναπηρία, παραπληγία κλπ., χρόνιο αίτημα του χώρου της αναπηρίας κλπ.

Παράλληλα ο κ. Βαρδακαστάνης ζήτησε την προσθήκη διατάξεων που στοχεύουν στην λήψη μέτρων που θα ανακουφίσουν τα άτομα με αναπηρία και τις οικογένειές τους, τα οποία κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχουν βιώσει ακόμη περισσότερο τον αποκλεισμό τους από την εργασία εξαιτίας των πρόσθετων μέτρων που έχουν ληφθεί με τις μνημονιακές πολιτικές και αφορούν: Στην εκπροσώπηση του αναπηρικού κινήματος στην Επιτροπή για την αναθεώρηση του θεσμικού πλαισίου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε θέματα υπαλλήλων ΟΤΑ ΑμεΑ, στην απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους, στα κοινωνικά τιμολόγια ΔΕΥΑ, σε μετανάστες και πρόσφυγες με αναπηρία, στην υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, σε θέματα εκπαίδευσης, Ε.Ο.Π.Υ.Υ., στην αναμόρφωση του νόμου 2643/98 κλπ.

Επίσης επανέλαβε το αίτημα για τη δημιουργία Γραμματείας για την Αναπηρία, όπως είχε προταθεί και στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα την 3η Δεκέμβρη, Εθνική Ημέρα ΑμεΑ, κατά τη διάρκεια συνάντησης με το προεδρείο της Ε.Σ.Α.μεΑ., αίτημα το οποίο σχολιάστηκε θετικά.

Ο κ. Βαρδακαστάνης τόνισε ότι η χώρα είχε ανάγκη από ένα εθνικό πρόγραμμα δημόσιων πολιτικών για την αναπηρία πριν την κρίση. «Είναι όρος επιβίωσης των ατόμων με αναπηρία μέσα στην κρίση η ύπαρξη ενός τέτοιου προγράμματος» και υπογράμμισε ότι το εθνικό πρόγραμμα είναι ο μόνος δρόμος εξόδου του χώρου της αναπηρίας από την κρίση.