Οι φαρμακοποιοί και πάλι σε δυναμικές κινητοποιήσεις- Γ. Δαγρές κατά Τόμσεν

  • Iatropedia
Έκτακτη συνεδρίασή του ΔΣ συγκάλεσαν χθες οι φαρμακοποιοί με αφορμή το θέμα των ΜΥΣΥΦΑ που ήρθε και πάλι στην επιφάνεια και αποφάσισαν πανελλαδική προειδοποιητική απεργία για την Τετάρτη 10/6. Στην πλειοψηφία των μελών του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου επικρατεί η άποψη ότι πρέπει να ξεκινήσουν κινητοποιήσεις με πιο μόνιμο χαρακτήρα.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κώστας Λουράντος, μάλιστα δήλωσε ότι «ο κλάδος μπορεί να αντιδράσει όπως παλιά» και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανακολουθία, ανεντιμότητα και υφαρπαγή ψήφου».

Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και ο αντιπρόεδρος του ΠΦΣ και του ΦΣΑ, Γιάννης Δαγρές, ο οποίος σε επιστολή του προς την κυβέρνηση αλλά και τον ελληνικό λαό, αναφέρει ότι «με τεράστια οργή αλλά κυρίως απογοήτευση μάθαμε ότι υπάρχει πρόταση της σημερινής ελληνικής Κυβέρνησης προς τους ξένους δανειστές για… πώληση των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται και εκτός Φαρμακείων!».

Και συνεχίζει: «Το γιατί τα ΜΥΣΥΦΑ πρέπει να διατίθενται αποκλειστικά από τα Φαρμακεία και με σταθερή και κρατικά διατιμημένη λιανική τιμή έχει μαλιάσει η γλώσσα μας να το εξηγούμε:

– Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας λέει ότι έχουμε δίκιο (2012).

– Ο ΟΟΣΑ, ο αληθινός και όχι ο ψεύτικος του κου. Χατζηδάκη κατά δηλώσεις σημερινού Πρωθυπουργού, λέει επίσης ότι έχουμε δίκιο (2014).

– Η καθηγητική κοινότητα των Ιατρικών και Φαρμακευτικών Σχολών λέει επισήμως και δημοσίως ότι έχουμε δίκιο.

– Ο ΕΟΦ λέει δημοσίως και επισήμως ότι έχουμε δίκιο.

– Η ίδια η καταγεγραμμένη πραγματικότητα λέει ότι έχουμε δίκιο, αν συγκρίνει κανείς τις τιμές και το επίπεδο προστασίας της Δημόσιας Υγείας στα ΜΥΣΥΦΑ μεταξύ χωρών που τα έχουν ρυθμισμένα και χωρών που δεν τα έχουν.

– Με λίγα λόγια ΟΛΗ Η ΠΛΑΣΗ ΛΕΕΙ, ΑΠΟΔΕΙΚΝΥΕΙ ΚΑΙ ΦΩΝΑΖΕΙ ότι έχουμε δίκιο.

– Αυτά που λέμε στα ΜΥΣΥΦΑ δηλαδή ΔΕΝ είναι κανένα χατήρι προς εμάς. Είναι η αλήθεια και προς το συμφέρον του κόσμου.

Οι μόνοι που λένε έτσι απλά και ξερά ότι δεν έχουμε δίκιο χωρίς να λένε ποτέ το γιατί, διότι ξέρουν ότι έχουν άδικο, είναι:

– Οι πωρωμένοι τζιχαντιστές των απορρυθμίσεων και οι αγράμματοι απατεώνες από το ΔΝΤ και τους «Θεσμούς» (βλ. Τρόικα),

– Όσοι περιμένουν να βγάλουν λεφτά για τον εαυτούλη τους από αυτή την ιστορία (σούπερ-μάρκετ, πολυκαταστήματα, εταιρείες παραγωγής που προσδοκούν αυξήσεις τιμών από την απελευθέρωση τιμών)…».

Στην επιστολή γίνεται αναφορά και για άλλα θέματα του κλάδου, όπως ωράριο, πολυιδιοκτησία κλπ.

Αναφερόμενος στους δανειστές μας ο κ. Δαγρές αναφέρει:

«Μετά και την αποκάλυψη που έκανε Έλληνας εκπρόσωπος επαγγελματικού κλάδου περί της δήλωσης του εκπροσώπου του ΔΝΤ Paul Tomsen (28-5-2015) για τους Έλληνες σαν ανθρώπινα όντα, η οποία αν ευσταθεί καθιστά τον εν λόγω άνθρωπο του ΔΝΤ αθεράπευτο φασιστόμουτρο, πωρωμένο ρατσιστή και αληταρά/ψυχοπαθή ολκής, πιστεύω πλέον ότι και ο πιο αγαθός, ευκολόπιστος και ανυποψίαστος πολίτης αυτής της χώρας έχει καταλάβει ότι ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΕΛΕΤΕ είναι να κάνετε κάτι καλό για την Ελλάδα.

– Το ότι ωθείτε προς υλοποίηση ένα χαοτικό μίγμα σωστών μεταρρυθμίσεων με καταστροφικές και κατάφωρα άδικες ιδεοληπτικές/εμμονικές επιλογές για τεράστιες μάζες ανθρώπων αυξάνει ακόμα περαιτέρω την προστυχιά σας.

Το να αναμίξετε βρεφική τροφή (σωστές μεταρρυθμίσεις) με δηλητήριο (καταστροφικές απορρυθμίσεις) για να κρύψετε το δηλητήριο από το ανυποψίαστο θύμα σας θα ήταν αστείο, φυσικά, να πιστεύετε ότι κάπου θα βοηθήσει να μειωθούν ή να συγκαλυφθούν οι εγκληματικές ευθύνες σας.

– Στο θέμα των φαρμάκων που δεν συνταγογραφούνται υποχρεωτικά (Μ.Υ.Συ.Φα.) υπάρχουν όλα τα επιχειρήματα και τα τεκμήρια ΕΝΑΝΤΙΟΝ της πρότασης σας για χορήγησή τους εκτός Φαρμακείων και για άρσης της Κρατικής Διατίμησης με καθορισμένη τιμή σε αυτά. Και από ντόπιες και διεθνείς πηγές και Οργανισμούς πολύ πιο έγκυρους και αρμόδιους από εσάς στο θέμα».

Και καταλήγει στην επιστολή του ο κ. Δαγρές,

«εμείς οι φαρμακοποιοί, αν και βαριά τραυματισμένοι από τους συνεχιζόμενους πολιτικούς εμπαιγμούς τόσων ετών, δεν πρόκειται να καθίσουμε με σταυρωμένα χέρια:

– να παρακολουθήσουμε την υπονόμευση της Δημόσιας Υγείας,

– τη δραματική επιβάρυνση της τσέπης των πολιτών που θα προκύψει αν «απελευθερωθεί» η τιμή και η διάθεση Μ.Υ.Συ.Φα.

– και διάλυση του κλάδου μας και των χιλιάδων ανθρώπων που ζουν από αυτόν τις οικογένειές τους

προς όφελος και στο όνομα κανενός συμφέροντος.

Θα κάνουμε ό,τι κάναμε πάντα σε ανάλογες περιπτώσεις.

Θα κάνουμε αρχικά έκκληση στο δίκαιο και στη λογική, και αν αυτό περιφρονηθεί θα αγωνιστούμε μαζί με όλη τη χειμαζόμενη ελληνική κοινωνία εναντίον του οποιουδήποτε απειλεί τη Δημόσια Υγεία και τα Φαρμακεία, με τον ίδιο τρόπο και με το ίδιο πάθος που είχαμε πάντα σε αυτό. Άλλωστε δεν θα είναι και η πρώτη φορά».