Η επίθεση των «serial killers» του οργανισμού εναντίον καρκινικών κυττάρων

  • Iatropedia
Επιστήμονες κατέγραψαν δραματικές εικόνες από την άγρια επίθεση που εξαπολύουν κυτταροτοξικά Τ-λεμφοκύτταρα του οργανισμού, καταδιώκοντας και εξοντώνοντας τα καρκινικά κύτταρα που εντοπίζουν πριν συνεχίσουν για τον επόμενο στόχο τους.

Θυμίζει ταινία επιστημονικής φαντασίας αλλά είναι η σκληρή –για τα καρκινικά κύτταρα– πραγματικότητα όταν δέχονται την ανηλεή επίθεση των κυτταρολυτικών Τ-λεμφοκυττάρων, των «serial killers» του οργανισμού. Οι εικόνες που κατέγραψαν ερευνητές από την Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες περιγράφουν την διαδικασία που ακολουθούν τα κύτταρα αυτά, δείχνοντας ότι δεν νικάει πάντα ο καρκίνος.

Στο σώμα μας καραδοκεί ένας στρατός από δισεκατομμύρια κύτταρα… κατά συρροήν δολοφόνους, που η δουλειά τους είναι να σκοτώνουν, ξανά και ξανά, κύτταρα που έχουν μολυνθεί καθώς και κύτταρα καρκινικών όγκων, εξηγεί η καθηγήτρια Κυτταρικής Βιολογίας Gillian Griffiths, Διευθύντρια του Ινστιτούτου Ιατρικών Ερευνών του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ. Τα κύτταρα-εκτελεστές «περιπολούν» στον οργανισμό μας αναγνωρίζοντας και καταστρέφοντας μολυσμένα από ιούς και καρκινικά κύτταρα με αξιοσημείωτη ακρίβεια και αποτελεσματικότητα.

Χρησιμοποιώντας απεικονιστική τεχνολογία αιχμής, οι ερευνητές κατέγραψαν στο πλαίσιο μελέτης που δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού Immunity μοναδικές σκηνές: περιπολούντα Τ-λεμφοκύτταρα (πράσινο χρώμα) εντοπίζουν «ξένα» καρκινικά κύτταρα (μπλε χρώμα) και αφού εξακριβώσουν κατόπιν αναγνώρισης την ταυτότητά τους, δίνουν χωρίς πολλά-πολλά το θανατηφόρο χτύπημα τρυπώντας το εξωτερικό τους περίβλημα και εκλύοντας κυτταροτοξικές πρωτεΐνες (σε κόκκινο). Μετά, αφήνοντάς τα να αργοπεθαίνουν πηγαίνουν για το επόμενο θύμα τους.

Το όλο δράμα κατέστη δυνατόν να συντεθεί σε βίντεο υψηλής ανάλυσης με τρισδιάστατη πολυχρωμική λήψη αλληλουχίας εικόνων σε τακτά χρονικά διαστήματα (time-lapse) και συνδυασμό μεθόδων μικροσκοπίας. Δείτε το έργο με πρωταγωνιστές κύτταρα ποντικών στο https://youtu.be/ntk8XsxVDi0

Αλέξανδρος Θεολόγου