Η ΕΝΕ δίνει λύσεις για την διαχείριση των κυτταροστατικών φαρμάκων

  • Iatropedia
Οι εκπρόσωποι της Ένωσης Νοσηλευτών Ελλάδος χαιρετίζουν την ευαισθησία που επιδεικνύει ο νέος υπουργός Υγείας, Π. Κουρουμπλής, ο οποίος συνάντησε τους διοικητές των ογκολογικών νοσοκομείων για το θέμα των νοσοκομειακών (ακριβών) φαρμάκων και τις ελλείψεις... Θυμίζει δε ότι πάγιο αίτημά της είναι να μην μπαίνουν σε κίνδυνο οι νοσηλευτές τους οποίους αναγκάζουν να διαχειρίζονται επικίνδυνα φάρμακα και μάλιστα σε συνθήκες εντελώς ακατάλληλες. Και δίνει έτοιμες τις λύσεις στο ΥΥΚΑ...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Την δημιουργία Μονάδων Διάλυσης Κυτταροστατικών σε όλα τα ογκολογικά και τριτοβάθμια νοσοκομεία και την τήρηση ειδικών κανόνων που ισχύουν παγκοσμίως για την προστασία αυτού που τα διαχειρίζεται, αιτούνται οι εκπρόσωποι της ΕΝΕ στη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Οι νοσηλευτές τονίζουν ότι σε Προεδρικό Διάταγμα του 1993 αναφέρεται ρητώς ότι η διαχείριση των φαρμάκων αυτών πρέπει να γίνεται μόνο στο χώρο του νοσοκομειακού φαρμακείου από αυτούς που το επανδρώνουν. Ενώ με άλλες Υπουργικές Αποφάσεις έχει δημιουργηθεί ένα δαιδαλώδες πεδίο για το ποιος, πως και που θα ετοιμάζει τα χημειοθεραπευτικά αυτά σκευάσματα.

Και στη συνέχεια οι νοσηλευτές δίνουν τις προδιαγραφές για τον χώρο διάλυσης των χημειοθεραπευτικών φαρμάκων:

«Ο χώρος που προορίζεται για τη διάλυση κυτταροστατικών φαρμάκων επιβάλλεται να πληροί ορισμένες προδιαγραφές. Ιδεατά, η Μ.Δ.Κ.Φ. πρέπει να περιλαμβάνει τρία ξεχωριστά δωμάτια με διακριτές λειτουργίες:
• Το πρώτο δωμάτιο λειτουργεί ως χώρος ανάπαυσης και γραφείου και περιλαμβάνει βιβλιοθήκη, ηλεκτρονικό υπολογιστή κ.λπ., για τα χρονικά διαστήματα που το προσωπικό δεν ασχολείται με διαλύσεις.
• Το δεύτερο δωμάτιο αποτελεί τον αποθηκευτικό χώρο όλων των υλικών όπως σύριγγες, γάντια, ορούς και λοιπό αναλώσιμο υλικό, καθώς και του ανατομικού προστατευτικού εξοπλισμού όπως μπλούζες, μάσκες, σκούφους, ποδονάρια κ.λπ. Πρέπει να διαθέτει δύο πόρτες με ελεγχόμενο σύστημα ανοίγματος ώστε να μην ανοίγουν ποτέ ταυτόχρονα (air lock). Η πρόσβαση στον κύριο χώρο εργασίας πρέπει να γίνεται μόνο μέσω αυτού του δωματίου.
• Το τρίτο δωμάτιο είναι ο κύριος χώρος της ανασύστασης και των διαλύσεων των κυτταροστατικών φαρμάκων. Οι χώροι αυτοί πρέπει να είναι κοντά στο χώρο του φαρμακείου. Στο συγκεκριμένο χώρο θα πρέπει να υπάρχουν σαφείς οδηγίες σε περίπτωση ατυχήματος. Και τα τρία δωμάτια πρέπει να είναι οριοθετημένα με ειδική σήμανση και να
απαγορεύεται η είσοδος για το προσωπικό, πλην αυτών που χειρίζονται τα φάρμακα».

Διαβάστε εδώ το εισαγωγικό του σημειώματος πυο απέστειλε η ΕΝΕ

Η ΕΝΕ από τον Απρίλιο του 2014 έχει διερευνήσει σε βάθος το εν λόγω ζήτημα και κατέθεσε υπόμνημα (αρ. πρωτ. 409/7-4-2014) στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας, στο οποίο γίνεται αναλυτική παρουσίαση των γενεσιουργών αιτιών του προβλήματος με τη συνακόλουθη πρόταση λύσης, που δεν είναι άλλη από τη δημιουργία Κεντρικής Μονάδας Διάλυσης κυτταροστατικών σε κάθε Ογκολογικό και σε κάθε Τριτοβάθμιο νοσηλευτικό ίδρυμα συμπεριλαμβανομένων και των πανεπιστημιακών, ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος και ορθολογική διαχείριση των πολυδύναμων αυτών σκευασμάτων. Στο αναφερθέν υπόμνημα, γίνεται αναλυτική αναφορά στην αναγκαιότητα τούτη, καθώς επίσης προτείνεται και παρουσιάζεται αναλυτικά ο σχεδιασμός μιας τέτοιας μονάδας με αναφορές στα διεθνώς ισχύοντα και με ταυτόχρονη βιβλιογραφική υποστήριξη.
Η ΕΝΕ χαιρετίζει την πρωτοβουλία του κ Κουρουμπλή και δηλώνει ότι παραμένει στη διάθεση του Υπουργού για κάθε βοήθεια επί του θέματος.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αυξημένες οι αρμοδιότητες των νοσηλευτών- Δείτε το ΦΕΚ

Γιατί οι νοσηλευτές δεν έχουν…κλάδο; Τι ρυθμίζει νομοσχέδιο Βορίδη