Οι Έλληνες φαρμακοποιοί καταγγέλλουν με στοιχεία τα δύο μέτρα και σταθμά…

  • Iatropedia
Με τον τίτλο "Φαρμακεία στις ΗΠΑ: Όλη η αλήθεια, πού έχει οδηγηθεί η φαρμακευτική περίθαλψη εκεί" δίνουν την εικόνα, για το πού οδηγούνται τα πράγματα, μέλη του Πανελλήνιου Φαρμακετικού Συλλόγου από ιστότοπό τους. Όπως χαρακτηριστικά σχολιάζουν "ζητούν πλήρη απελευθέρωση του επαγγέλματός μας, ζητούν να μπουν ιδιωτικά κεφάλαια άσχετα με την φαρμακευτική επιστήμη μέσα στο φαρμακείο. Αυτό το ζητά διακαώς το ΔΝΤ, με τη μεγαλύτερη μερίδα του λέοντος να ανήκει μετοχικά στις ΗΠΑ. Ως... πρότυπο απελευθέρωσης λοιπόν τις ΗΠΑ, για να δούμε τι έχει συμβεί εκεί, με τις τιμές να είναι απελευθερωμένες και το σύστημα πλήρως φιλελευθεροποιημένο.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Δείτε εδώ αναλυτικά τα όσα επιχειρήματα και στοιχεία παραθέτουν:

1. Φαρμακευτική Δαπάνη.

Σύμφωνα με την IMS, το 2014 η φαρμακευτική δαπάνη στις ΗΠΑ ήταν 374 δις δολάρια. Κατα αναλογία ειναι σαν να είχε η Ελλάδα 11 δις €. Το 2009 στην μεγαλύτερη σπατάλη η Ελλαδα είχε 5,5 δις και σήμερα μόλις 2 δις.

Πηγή: http://time.com/3819889/medicine-spending/

2. Ποσοστά κέρδους φαρμακείων.

Η μεγαλύτερη αλυσίδα του κόσμου Walgreens δίνει ότι έχει 28% ποσοστό κέρδους. Προ κρίσης τα φαρμακεία στην Ελλαδα είχαν 23% και θεωρήθηκε υπερβολικό. Σημερα ανάλογα με το μείγμα rebate και ακριβών φαρμάκων το μικτό ποσοστό κέρδους είναι κοντα στο 15 % προ φόρων. Ταυτόχρονα όμως με την αύξηση των φόρων, το ποσοστό κέρδους μειώνεται ακόμα περισσότερο.

Πηγές:

http://news.walgreens.com/…/walgreen-co-reports-fiscal-2014…

http://www.forbes.com/…/walgreens-q414-earnings-preview-to…/

3. Ανταγωνισμός.

Στην φαρμακευτική αγορά έχουν μερίδιο απο 50 έως 75% (ανάλογα την πολιτεία ) δυο αλυσίδες η Walgreens και η CVS οι οποίες συνεχώς αυξάνουν μερίδιο με εξαγορές. Έντονη ανησυχία για την εξαγορά προ λίγων μηνών της target απο την CVS. Στην Ελλαδα στην αγορά υπάρχουν 10000 επιχειρήσεις.

Πηγές:

http://www.businessinsider.com/cvs-and-walgreens-us-drugsto…

http://www.businessinsider.com/what-cvs-buying-target-pharm…

4. Υπάρχει μια πολιτεία στις ΗΠΑ οπου τα φαρμακεία ανήκουν μόνο σε φαρμακοποιούς. Το Νοέμβριο του 2014 το θέμα τέθηκε σε δημοψήφισμα. Το αποτέλεσμα με 58% ήταν να διατηρηθεί το καθεστώς ιδιοκτησίας απο φαρμακοποιούς.

Πηγές:

http://www.yesmagazine.org/…/ahead-of-election-north-dakota…

http://results.sos.nd.gov/resultsSW.aspx?text=BQ&type=SW

5. Οι ΗΠΑ ειναι αναμφισβήτητα η ακριβότερη χώρα στα φάρμακα στον κοσμο. Οι αιτίες πολλές. Για την ανάλυση του medscape (από τις πλέον έγκριτες) απαιτείται log in και εγγραφή (δωρεάν).

Πηγή:

http://www.medscape.com/viewarticle/835182…

6. Αγορά φαρμάκων μέσω Ίντερνετ. Πολλά προβλήματα, το παραδέχονται όλοι.

Πηγή:

http://www.ipwatchdog.com/…/97-percent-of-interne…/id=55706/

7. Η μεγαλύτερη αλυσίδα supermarket στο κόσμο η Walmart ζορίζεται με τα φαρμακεία της και το Medicare ( τύπος ΙΚΑ ) του Obama.

http://qz.com/…/obamacare-is-putting-a-big-crimp-in…/

Με όλα τα παραπάνω είναι πασιφανές το πού οδηγούνται τα πράματα σε ό,τι αφορά τα φαρμακεία, όταν η αγορά αυτή φιλελευθεροποιείται και χάνεται η σταθερή λιανική τιμή.

Το παρόν κείμενο έχει περιέλθει πρόσφατα σε γνώση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου, ο οποίος με τη σειρά του έχει ενημερώσει και ενημερώνει διαρκώς τα κέντρα αποφάσεων. Αυτά, δηλαδή, που επιθυμούν την άλωση του ελληνικού φαρμακείου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν