Οι Ελεγκτές Δημόσιας Υγείας έτοιμοι να «ξετινάξουν» γιατρούς μεγάλου νοσοκομείου της Αττικής

  • Iatropedia
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες μέρες επιθεωρητές του υπουργείου Υγείας αναμένεται να διεξάγουν ελέγχους σε μεγάλο νοσοκομείο της Αττικής καθώς υπάρχουν καταγγελίες για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση. Η ίδια κατηγορία εξάλλου βαραίνει κι άλλους γιατρούς για άλλο σκεύασμα και αυτοί έχουν κληθεί σε απολογία...

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Η καταγγελία αφορά την συνταγογράφηση ακριβού διαβητικού σκευάσματος το οποίο οι γιατροί του νοσοκομείου αυτού συνταγογραφούν κατά κόρον. Το σκεύασμα κοστίζει 100 ευρώ την ώρα που υπάρχουν αντιδιαβητικά ακόμα και με κόστος 5 ευρώ.

Μάλιστα, ακόμα κι αν κάποιος δικαιολογηθεί λέγοντας ότι οι ασθενείς ωφελούνται περισσότερο από το συγκεκριμένο φάρμακο, απορίας άξιο είναι γιατί η συνταγογράφησή του είναι σε πλήθος πολλαπλάσια σε αυτό το νοσοκομείο σε σχέση με όλα τα υπόλοιπα.

Αποκαλυπτική είναι και η πρόσφατη έκθεση της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης από τα αποτελέσματα της οποίας φαίνεται ότι διεξάγεται συνταγογράφηση σκευάσματος με δραστική ουσία την φαιντανύλη. Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και μέχρι στιγμής έχουν εντοπιστεί 115 γιατροί συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΥΥ που συνταγογραφούσαν υπέρ του δέοντος το συγκεκριμένο σκεύασμα.

Υπερσυνταγογράφηση σε βάρος του ΕΟΠΥΥ, αξίας 172.000 ευρώ, εντοπίστηκε και στην περίπτωση 21 γιατρών της Αττικής για φάρμακα αιμοκάθαρσης, ενώ δεκάδες είναι και οι γιατροί για τους οποίους διαπιστώθηκε υπερσυνταγογράφηση συγκεκριμένων φαρμάκων και έχουν ήδη κληθεί σε απολογία.

Να πούμε ότι ήδη η υπέρβαση της φαρμακευτικής δαπάνης από τους στόχους του προϋπολογισμού για το 2015 έχει φτάσει τα 130 εκατ. ευρώ.