«Η διαχείριση του διαβήτη μου έγινε ευκολότερη με τη βοήθεια του Dexcom ONE…»

  • Iatropedia
Advertorial

Το Dexcom ONE μού χάρισε μια αίσθηση ελευθερίας που δεν πίστευα ότι θα ένιωθα όταν διαγνώσθηκα με διαβήτη.

Η είδηση ότι ένα έξυπνο, εύχρηστο1,#,† και πιο αποτελεσματικό2-4,#,† σύστημα για τη διαχείριση του διαβήτη αποζημιώνεται πλέον από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) σηματοδοτεί μια θετική αλλαγή στη ζωή των ατόμων που ζουν με διαβήτη στη χώρα μας. Η αποζημίωση του συστήματος συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM) Dexcom ONE είναι διαθέσιμη για όλα άτομα με διαβήτη τύπου 1 από την ηλικία των δύο ετών και άνω, καθώς και για έγκυες γυναίκες και άτομα με διαβήτη τύπου 2 που έχουν υποβληθεί σε παγκρεατεκτομή.

Η Βασιλική Γούλα έχει πολλούς ρόλους. Είναι εργαζόμενη μητέρα με δύο κόρες και πρόεδρος του συλλόγου «ΖΩΗ ΓΛΥΚΙΑ» – του Συλλόγου Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη Πάτρας, όπως επίσης και Dexcom Warrior. Ως άτομο με διαβήτη τύπου 1, φροντίζει να βρίσκει χρόνο για να υποστηρίζει και άλλους ανθρώπους που πάσχουν από διαβήτη, ενώ παράλληλα προσπαθεί να ανταπεξέρχεται στις απαιτήσεις ενός απαιτητικού καθημερινού προγράμματος.

Η Βασιλική έχει ζήσει πολλές εξελίξεις της τεχνολογίας στη διαχείριση του διαβήτη τις τελευταίες τρεις δεκαετίες και έχει ωφεληθεί πολύ από τα σχετικά επιτεύγματα.

Δήλωσε σχετικά: «Όταν διαγνώσθηκα με διαβήτη σε ηλικία 11 χρονών έπρεπε να τρυπάω τα δάχτυλά μου 8-10 φορές τη μέρα για να ελέγχω το σάκχαρό μου και να παίρνω την ινσουλίνη μου με σύριγγα. Σήμερα, οι πένες ινσουλίνης σου δίνουν τη δυνατότητα να παίρνεις μόνος σου τη σωστή δόση ινσουλίνης με μερικά κλικ, ενώ υπάρχουν και οι αντλίες ινσουλίνης που χορηγούν ινσουλίνη χωρίς να χρειάζεται ένεση. 

«Υπάρχουν επίσης τα συστήματα Συνεχούς Παρακολούθησης Γλυκόζης (CGM) που επιτρέπουν στους χρήστες να διαχειρίζονται τον διαβήτη τους χωρίς να τρυπούν τα δάχτυλά τους*, χρησιμοποιώντας έναν Μετρητή γλυκόζης αίματος για να βλέπουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Τα συστήματα συνεχούς παρακολούθησης γλυκόζης, όπως το Dexcom ONEπου φοράω, χρησιμοποιούν έναν αισθητήρα που στέλνει μετρήσεις επιπέδων γλυκόζης απευθείας σε ένα κινητό τηλέφωνο και επιτρέπει στον χρήστη να ρυθμίζει τις ειδοποιήσεις που θα σταλούν όταν η γλυκόζη βρεθεί εκτός του εύρους στόχου (πάνω ή κάτω) που έχει ορίσει. Όλα αυτά τα επιτεύγματα έχουν μειώσει τη δυσκολία στη διαχείριση του διαβήτη και έχουν βελτιώσει κατά πολύ τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με την πάθηση».

 

Τα συστήματα συνεχούς μέτρησης της γλυκόζης παρέχουν πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο όσον αφορά το πώς συγκεκριμένες τροφές, η σωματική δραστηριότητα και άλλοι παράγοντες οι οποίοι σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, επηρεάζουν τα επίπεδα της γλυκόζης. Βάσει αυτών των πληροφοριών, οι χρήστες των συστημάτων αυτών μπορούν να λάβουν αποτελεσματικές αποφάσεις θεραπείας οι οποίες εξασφαλίζουν αύξηση του χρόνου παραμονής εντός φυσιολογικών επιπέδων γλυκόζης, γεγονός που με τη σειρά του οδηγεί σε αποτελεσματικότερο έλεγχο του σακχαρώδη διαβήτη και λιγότερες μακροχρόνιες επιπλοκές.

Η Βασιλική προσθέτει: «Όσο περνούν τα χρόνια και αναπτύσσονται νέες τεχνολογίες, η διαχείριση του διαβήτη μου έχει γίνει αναμφίβολα ευκολότερη. Για μένα, το μεγαλύτερο κέρδος είναι ότι δεν χρειάζεται πια να τρυπάω τα δάχτυλά μου για να ξέρω τι συμβαίνει με τη γλυκόζη στο αίμα μου. Τώρα, φοράω έναν αισθητήρα Dexcom ONE που διαρκεί 10 μέρες και στέλνει ακριβείς ενδείξεις σε πραγματικό χρόνο στο κινητό μου. Κι εγώ μπορώ να χρησιμοποιώ αυτές τις ενδείξεις για να παίρνω αποφάσεις για τη θεραπεία μου, όπως το πότε να τρώω και πότε να παίρνω περισσότερη ινσουλίνη. Όταν φοράω το Dexcom ONE έχω μια αίσθηση ελευθερίας που δεν μπορούσα να φανταστώ ότι θα ένιωθα όταν διαγνώσθηκα με διαβήτη».

Για τη σχέση της με τον διαβήτη η Βασιλική Γούλα αναφέρει ότι «ο διαβήτης με επισκέφθηκε πριν από 30 χρόνια, καθώς εμφανίστηκε ως απρόσμενος επισκέπτης και παρέμεινε ως μέλος της οικογένειας. Τα χρόνια πέρασαν, η τεχνολογία προχώρησε, τα φάρμακα εξελίχθηκαν και πλέον ζω αρμονικά με τον καλύτερο φίλο μου, τον διαβήτη. Έκανα οικογένεια, απέκτησα 2 υπέροχες κόρες και σήμερα η διαχείριση της πάθησής μου είναι ευκολότερη από ποτέ, χάρη στα νέα ιατροτεχνολογικά προϊόντα που έχουμε στη διάθεσή μας όλοι εμείς που ζούμε με τον διαβήτη».

«Ο διαβήτης μπορεί να συμβεί στον καθένα, σε οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του», επισημαίνει η Βασιλική Γούλα συμβουλεύοντας τα άτομα με διαβήτη: «Γι’ αυτό και θα πρέπει να είμαστε ενημερωμένοι σωστά. Μη φοβάστε τον διαβήτη. Μιλάμε ανοιχτά για τον διαβήτη. Όλα αυτά που έχουν ανακαλυφθεί έχουν βελτιώσει την ποιότητα της δικής σας ζωής και μπορεί να βοηθήσουν και άλλους ανθρώπους».

Το Dexcom ONE αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ με τους κάτωθι κωδικούς συνταγογράφησης: 43877: Αισθητήρας Μέτρησης Γλυκόζης / Dexcom One sensor 3 pack  και 43879: Πομπός Dexcom One Transmitter.

Οι ενδιαφερόμενοι για πρόσβαση στην αποζημίωση θα πρέπει να μιλήσουν με τον ιατρό τους.

* Εάν οι ειδοποιήσεις και οι ενδείξεις γλυκόζης από το Dexcom ONE δεν αντιστοιχούν στα συμπτώματα ή δεν ανταποκρίνονται στις προσδοκίες σας, χρησιμοποιήστε μετρητή γλυκόζης αίματος για να προχωρήσετε σε αποφάσεις που αφορούν τη θεραπεία του διαβήτη. Το smartphone πωλείται χωριστά. Για έναν κατάλογο συμβατών συσκευών, επισκεφθείτε τη διεύθυνση www.dexcom.com/compatibility

#Αποτελέσματα που λήφθηκαν στη μελέτη Dexcom G6, όπου χρησιμοποιείται το ίδιο εργαλείο εφαρμογής και ο ίδιος αισθητήρας (και αλγόριθμος) με τα αντίστοιχα του Dexcom ONE.

Σύγκριση με το σύστημα αυτοπαρακολούθησης γλυκόζης του αίματος (SMBG).

1 Shah V et al. Diabetes Technol Ther. 2018;20(6):428-433.

2 Lind M et al. JAMA. 2017;317(4):379-387.

3 Beck RW et al. JAMA. 2017;317(4):371-378.

4 Beck RW et al. Ann Intern Med. 2017;167(6):365-374.