Οι χαμένοι και οι κερδισμένοι από το νέο δελτίο τιμών στα φάρμακα! Τι θα «γλιτώσει» ο Άδωνις

  • Iatropedia
Παρά τις μειώσεις στις τιμές στα φάρμακα που προωθεί ο Άδωνις Γεωργιάδης για να εξοικονομήσει εκατ. ευρώ από τη συνολική φαρμακευτική δαπάνη, οι Έλληνες ασθενείς θα συνεχίζουν να βάζουν βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να πάρουν τα σκευάσματα τους καθώς η συμμετοχή ειδικά για τα πρωτότυπα φάρμακα παραμένει υψηλή.

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Κοντά στα 300 εκατ. ευρώ ευελπιστεί ότι θα εξοικονομήσει ο Άδωνις Γεωργιάδης από τη νέα τιμολόγηση των περίπου 8500 φαρμάκων που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Η επιτροπή τιμών φαρμάκων του υπουργείου Υγείας μετά από πολύωρες συνεδριάσεις και εντάσεις, απεφάνθη για τις νέες τιμές οι οποίες αναμένεται να εφαρμοσθούν σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας σε περίπου μία εβδομάδα.

Και το ζήτημα είναι αν τελικώς ο κ.Γεωργιάδης κατορθώσει να βρει τα 300 εκατ. ευρώ καθώς παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι το ποσό που θα κερδηθεί θα είναι πολύ μικρότερο.

Πάντως με βάση τους πρώτους υπολογισμούς οι μεγαλύτερες μειώσεις αφορούν στα γενόσημα φάρμακα που παράγονται και κυρίως από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία.

Εκτιμάται ότι η μέση μείωση για τα γενόσημα είναι πάνω από 10%.

Για τα φάρμακα που έχουν προστασία πατέντας και συνεπώς πρέπει να τιμολογούνται με βάση το μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, υπάρχουν μειώσεις 3% και 4%.

Πολλά σκευάσματα που έχουν χάσει την πατέντα τους (Off patent) έχουν υποστεί μείωση κατά 10% ενώ για τα φάρμακα αναφοράς- τόσο με προστασία πατέντας όσο και χωρίς-η μέση μείωση υπολογίζεται σε λιγότερο από 5%.

Πολλές εταιρείες αναμένεται να κάνουν ενστάσεις το επόμενο τριήμερο ενώ άλλες πάλι περιμένουν το επόμενο δελτίο για να γίνουν διορθώσεις στις τιμές των προϊόντων τους. Αξιοσημειωτο είναι όμως ότι και αυτό το νέο δελτίο τιμών δεν αναμένεται να το υπογράφει ο Άδωνις Γεωργιάδης καθότι τις ημέρες που θα εκδοθεί, θα απουσιάζει στις ΗΠΑ. Ούτε το προηγούμενο είχε υπογράψει κάτι που είχε πράξει ο υφυπουργός Αντώνης Μπέζας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Άδωνις προς Έλληνες φαρμακοβιομηχάνους: «Δε θα είχαμε γνωρίσει τρόικα και Τόμσεν αν…».

Όταν ο Άδωνις πάει…Χάρβαρντ! Τι θα κάνει στο διάσημο πανεπιστήμιο;

Νέες τιμές στα φάρμακα την επόμενη εβδομάδα! Δελτίο με αυξήσεις και μειώσεις

Στα κάγκελα οι γιατροί με τις νέες εξαιρέσεις στο πλαφόν φαρμάκων! Τι έριξε λάδι στη φωτιά