Η αστυνομία …νεκρών και οι τυφλοί που οδηγούσαν!

  • Iatropedia
Ακόμη και την αστυνομία θα επιστρατεύσει το υπουργείο Υγείας προκειμένου να εντοπίζει από δω και πέρα ποιοι χάνουν τη ζωή τους ώστε να τους διακόπτεται αυτόματα το επίδομα πρόνοιας. Πως αλλιώς να πράξει κανείς σε μια χώρα που διαθέτει πάνω από 36.000 μαϊμού αναπήρους με την ανοχή μάλιστα της πολιτείας;

Κοντά στα 111 εκατ. ευρώ κόστισε στο ελληνικό κράτος μόνο για μία χρονιά η επιχείρηση των πλαστών επιδομάτων. Την ίδια ώρα όμως κόβονται μισθοί και συντάξεις για να επανέλθει η ελληνική οικονομία.

Και ακόμη τρίβουν τα μάτια τους οι αρμόδιοι για τους επιτήδειους που εντόπισαν στις λίστες των δικαιούχων προνοιακών επιδομάτων.

Νεκροί που συνέχιζαν να εισπράττουν επιδόματα αλλά και δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας με…. άδεια οδήγησης, είναι μερικά από τα «θαύματα» που καταδεικνύουν τα πρώτα επίσημα στοιχεία της απογραφής.

Η διαδικασία της απογραφής ανέδειξε περιπτώσεις για γέλια και για κλάματα. Στην Πιερία, περίπου 55 δικαιούχοι επιδόματος τυφλότητας διέθεταν και άδεια οδήγησης, ενώ στο Ηράκλειο οι συγγενείς 40 νεκρών δεν είχαν δηλώσει το θάνατο των οικείων τους και συνέχιζαν να εισπράττουν τα βοηθήματα.

Στις περιπτώσεις υπήρξαν και άτομα με νοητική υστέρηση που συμπλήρωναν με περισσή άνεση τα δικαιολογητικά στα ΚΕΠ όπου είχαν μεταβεί για να δηλώσουν δικαιούχοι προνοιακών επιδομάτων.

Στη διαδικασία τίθεται και ζήτημα για το ρόλο των γιατρών που υπέγραφαν τα πιστοποιητικά για τη χορήγηση κάποιων από αυτών των επιδομάτων. Ο Υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μάρκος Μπόλαρης, αναφέρθηκε στην περίπτωση ενός γιατρού που φέρεται να έχει υπογράψει 300 πιστοποιητικά.

Εντύπωση προκαλεί πως, οι δικαιούχοι επιδόματος απροστάτευτων τέκνων μειώθηκαν μέσα σε ένα χρόνο κατά 9.729, δηλαδή το 2012 αναμένεται να εξοικονομηθούν περισσότερα από 5 εκατομμύρια ευρώ από ένα και μόνο επίδομα, ενώ η εξοικονόμηση από το επίδομα βαριάς αναπηρίας ξεπερνά τα 64 εκατομμύρια ευρώ! Μόνο στη Θεσσαλονίκης για το επίδομα βαριάς αναπηρίας απεγράφησαν 1.343 άτομα λιγότερα σε σχέση με το 2011.

Σύμφωνα με τον κ. Μπόλαρη, οι υποθέσεις θα οδηγηθούν στη δικαιοσύνη και το κράτος θα διεκδικήσει την επιστροφή των χρημάτων, ενώ για τους γιατρούς που αποδείχθηκε η εμπλοκή τους στη χορήγηση πλαστών επιδομάτων θα υπάρξουν πειθαρχικές και ποινικές διώξεις.

Στο δεύτερο μέρος επεξεργασίας της απογραφής, το Υπουργείο θα στρέψει την προσοχή του στις περιπτώσεις εκείνων που απεγράφησαν, αλλά που μπορεί να λαμβάνουν τα επιδόματα νομότυπα αλλά όχι νόμιμα.