Η ασπιρίνη ως ασπίδα για τον καρκίνο; Και όμως ναι – Δείτε για ποιο είδος

  • Iatropedia
Το να παίρνετε μία ή δύο ασπιρίνες την ημέρα για τουλάχιστον πέντε έτη, αποδείχτηκε μέσω νέας έρευνας από επιστήμονες στη Δανία ότι μειώνει αισθητά τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Προγενέστερες μελέτες είχαν επίσης δείξει ότι η ασπιρίνη και τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ), όπως η ιβουπροφαίνη μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, αλλά δεν ήταν σαφές σε τι ποσότητα θα έπρεπε να ληφθούν και για πόσο χρονικό διάστημα.

Τώρα, χρησιμοποιώντας δεδομένα από περισσότερα από 113.000 άτομα, οι ερευνητές προσπάθησαν να απαντήσουν σε αυτό το ερώτημα για την ακριβή σχέση μεταξύ της ασπιρίνης και των ΜΣΑΦ, με την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου.

Σε γενικές γραμμές, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία, την εθνικότητα και τον τρόπο ζωής. Περισσότερο από το 90% των περιπτώσεων διαγιγνώσκονται σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Ινστιτούτο Καρκίνου.

Στη νέα μελέτη από τη Δανία, η λήψη χαμηλής δόσης ασπιρίνης καθημερινά για τουλάχιστον πέντε έτη φαίνεται ότι μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 27%, και η χρήση ΜΣΑΦ (όχι ασπιρίνη) για τουλάχιστον πέντε έτη φαίνεται να τον μειώνει κατά 30%.

Από την άλλη πλευρά, αυτή η λήψη ασπιρίνης δεν μετέβαλε τον κίνδυνο ορθοκολικού καρκίνου, σύμφωνα και με τα όσα δημοσίευσαν οι Δανοί επιστήμονες στην σχετική επιστημονική επιθεώρηση Annals of Internal Medicine.

“Παρ' εκτός και αν η ασπιρίνη σε χαμηλή δόση λαμβάνεται συνεχώς (καθημερινά), υπάρχει πολύ μικρή προστασία έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου”, ανέφερε στο Reuters Health ο επικεφαλής της έρευνας δρ Soren Friis από το Κέντρο Ερευνών της Δανικής Εταιρείας Καρκίνου στην Κοπεγχάγη.

Τα ΜΣΑΦ (όχι η ασπιρίνη) ήταν επίσης προστατευτικά έναντι του καρκίνου του παχέος εντέρου με συνεπή μακροχρόνια χρήση, και μάλιστα σε αυτή την περίπτωση “υπήρχε ένδειξη ότι ακόμη και η μη-συνεχής λήψη αυτών των φαρμάκων μπορεί να είναι (οριακά) αποτελεσματικά για την πρόληψη του καρκίνου του παχέος εντέρου”, είπε ο δρ Friis.

Κίνδυνοι αυτής της πρακτικής και περιορισμοί στην συγκεκριμένη έρευνα

Η ασπιρίνη και τα ΜΣΑΦ φέρουν τους δικούς τους κινδύνους, όμως. Η μακροχρόνια χρήση μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική αιμορραγία, για παράδειγμα, οπότε η πιθανή μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου θα χρειαστεί να αντισταθμιστεί με ενέργειες για αυτές τις πιθανές παρενέργειες.

Επίσης, η μελέτη είχε αρκετούς περιορισμούς. Για παράδειγμα, οι ερευνητές είχαν στοιχεία για τους χρήστες που έχουν λάβει ασπιρίνη ή ΜΣΑΦ από συνταγές των γιατρών τους μόνο. Δεν είχαν στοιχεία για ασθενείς που αγόραζαν τέτοια φάρμακα μόνοι τους, χωρίς συνταγογράφηση. Επίσης, οι ερευνητές δεν μπορούν να αποκλείσουν την πιθανότητα ότι άλλοι παράγοντες μπορεί να αύξησαν τον κίνδυνο των συμμετεχόντων για καρκίνο του παχέος εντέρου, όπως η παχυσαρκία, οι διατροφικές συνήθειες, η χρήση αλκοόλ και το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου.

http://www.reuters.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πολύποδες παχέος εντέρου: Όλα όσα θέλετε να ρωτήσετε

Καρκίνος του παχέος εντέρου: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα