Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου –αλλά όχι σε όλους

  • Iatropedia
Η λήψη ασπιρίνης ή ιβουπροφαίνης τείνει να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους περισσότερους ανθρώπους, ωστόσο αυτό δεν φαίνεται να ισχύει για μια μειονότητα ανθρώπων με ορισμένα γονίδια, υποστηρίζουν τώρα ερευνητές.

Η τακτική χρήση ασπιρίνης ή άλλων μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών συνδέεται σύμφωνα με τους ειδικούς με μείωση των πιθανοτήτων εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 30%, τουλάχιστον για τους περισσότερους ανθρώπους. Οι μόνοι που δεν ωφελούνται είναι όσοι έχουν ορισμένες ασυνήθεις παραλλαγές στα γονίδια των χρωμοσωμάτων 12 και 15, αναφέρουν τα ευρήματα σχετικής έρευνας που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση JAMA της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης.

Βασισμένη στην ανάλυση αποτελεσμάτων από δέκα έρευνες μεγάλης κλίμακας που πραγματοποιήθηκαν σε Αυστραλία, Καναδά, Γερμανία και Ηνωμένες Πολιτείες με την συμμετοχή περισσοτέρων από 16.000 ατόμων, ερευνητές από το Τμήμα Γαστρεντερολογίας του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης και την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ επισημαίνουν ότι η απόφαση για την λήψη ασπιρίνης και άλλων αντιφλεγμονωδών φαρμάκων θα πρέπει να βασίζεται στο γενετικό προφίλ κάθε ασθενούς καθώς τα φάρμακα αυτά ενέχουν τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι θα ήταν πρόωρο να μιλήσουν για γενετικό έλεγχο προ της κλινικής φροντίδας διότι πρέπει να διαπιστωθεί αν τα ευρήματα της έρευνας ισχύουν και για άλλες πληθυσμιακές ομάδες. Οι Αφροαμερικανοί, παραδείγματος χάρη, εμφανίζουν μεγαλύτερη ευαισθησία στον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου και υψηλότερη θνησιμότητα εν σχέσει με τους λευκούς αλλά δεν συμπεριελήφθησαν στην εν λόγω μελέτη. Οι ειδικοί ευελπιστούν ότι η περαιτέρω έρευνα θα δείξει αν στις επικίνδυνες παρενέργειες της ασπιρίνης και των συναφών φαρμάκων παίζουν ρόλο τα γονίδια ενός ατόμου