Οι «αρνητές» της δωρεάν εξέτασης! Γιατί πολλοί γιατροί αρνούνται το δωρεάν εισιτήριο για ανασφάλιστους

  • Iatropedia
Ένα μεγάλο όχι στον υπουργό Υγείας και στο πολυδιαφημισμένο σχέδιο της κυβέρνησης για δωρεάν εισιτήριο για ανέργους και ανασφάλιστους που όμως περιλαμβάνει μόλις τρεις δωρεάν εξετάσεις- επισκέψεις, λένε πολλοί ιδιώτες γιατροί. Γιατί αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

Της Δήμητρας Ευθυμιάδου

Μπορεί να χρειάστηκαν τρεις νυν υπουργοί (Γεωργιάδης, Μητσοτάκης, Χατζηδάκης), ένας πρώην (Λυκουρέντζος) καθώς και ένας υφυπουργός (Μπέζας) για να προβληθεί δεόντως η έναρξη του προγράμματος “Εισιτήριο Ελεύθερης Πρόσβασης σε Υπηρεσίες Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Health Voucher)” αλλά ελάχιστοι γνωρίζουν ότι οι 230.000 δικαιούχοι ανασφάλιστοι και άνεργοι θα μπορούν έως το 2014 να πραγματοποιήσουν μόλις τρεις εξετάσεις και επισκέψεις σε γιατρούς.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που εκατοντάδες γιατροί και ιατρικοί Σύλλογοι ανά τη χώρα παρέχουν ήδη δωρεάν υπηρεσίες σε ανήμπορους συμπολίτες μας ενώ πολλοί Σύλλογοι (μεταξύ αυτών και ο ΙΣΑ) έχουν δημιουργήσει κοινωνικά ιατρεία και παρέχουν τόσο εξετάσεις όσο και φαρμακευτική κάλυψη με τη συγκέντρωση φαρμάκων από πολίτες.

Έτσι ήδη αρκετοί ιδιώτες γιατροί δηλώνουν εγγράφως στον ΕΟΠΥΥ ότι αρνούνται να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα Health Voucher.

Η σχετική κατάσταση με τα ονόματα των γιατρών που αρνούνται να συμμετάσχουν έχει αναρτηθεί και επισήμως στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ.

Δεν είναι τυχαίο πάντως ότι πολλοί γιατροί αρνούνται. Και δεν είναι μόνο ότι ήδη παρέχουν πολύ περισσότερες εξετάσεις δωρεάν σε συμπολίτες μας που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά. Αλλά είναι και ο γραφειοκρατικός τρόπος αποζημίωσης τους που έχει ορίσει το υπουργείο υγείας.

Για να πληρωθούν από τις υπηρεσίες που θα παράσχουν σε ανασφάλιστους και άνεργους δικαιούχους θα πρέπει να υποβάλλουν Ηλεκτρονικό Έντυπο ιατρικής επίσκεψης, Ηλεκτρονικό παραπεμπτικό, Φορολογικό παραστατικό (τιμολόγιο), Ασφαλιστική / φορολογική ενημερότητα, όπου απαιτείται.

Τα παραστατικά θα πρέπει να τα αποστείλουν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ με φάκελο.

Όσο για τους δικαιούχους του προγράμματος που χρηματοδοτείται με 46 εκατ. Ευρώ από το ΕΣΠΑ, δεν έχουν δικαίωμα εκτός των άλλων για φάρμακα και δωρεάν νοσηλεία, ενώ από τις δωρεάν επισκέψεις αποκλείονται και τα απογευματινά ιατρεία των νοσοκομείων.

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι του προγράμματος έχουν τη δυνατότητα να απευθύνονται μόνο σε:

I. Ιατρούς πρωτοβάθμιας φροντίδα υγείας, με πρόσβαση στις εφαρμογές «ηλεκτρονική παραπομπή» της ΗΔΙΚΑ και «e-dapy» του ΕΟΠΥΥ.

II. Διαγνωστικά εργαστήρια (κέντρα), πολύ-ιατρεία συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ.

III. Μονάδες και υπηρεσίες που ασκείται η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και εργαστήρια του ΕΣΥ, όπως Δημόσια Νοσοκομεία, Κέντρα υγείας – αγροτικοί ιατροί κλπ.

Εξαιρούνται του Προγράμματος τα απογευματινά ιατρεία των Μονάδων Υγείας του ΕΣΥ και οι Μονάδες Υγείας του ΕΟΠΥΥ ενώ δεν κλείνονται ραντεβού για επισκέψεις ή διαγνωστικές εξετάσεις από τα πενταψήφια νούμερα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Αλλάζουν όλα στα πολυϊατρεία του ΕΟΠΥΥ! Τι σχεδιάζεται για μονάδες, προσωπικό, κτίρια

Ξεκινά η διαθεσιμότητα! Ανακοινώνονται οι θέσεις για τους 1835 της κινητικότητας

Άδωνις με τρόικα για το φάρμακο! Τι κόβεται και τι μέτρα έρχονται

Ουρές για …3 εξετάσεις! Δωρεάν εισιτήριο υγείας αλλά με το σταγονόμετρο