Η απαιτητική πνευματική εργασία προστατεύει το μυαλό!

  • Iatropedia
Η δύσκολη πνευματική εργασία μπορεί να κουράζει και να εξαντλεί πολλές φορές περισσότερο κι από χειρωνακτική δουλειά, όμως προστατεύει καλύτερα από την φθορά της μνήμης και την γνωστική εξασθένηση στην τρίτη ηλικία σύμφωνα με νέα μελέτη.

Οι επαγγελματίες που λόγω της δουλειάς τους έρχονται αντιμέτωποι με μια ποικιλία απαιτητικών πνευματικών εργασιών σχεδόν σε καθημερινή βάση, έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να γεράσουν χέοντάς τα… τετρακόσια, υποστηρίζουν Γερμανοί ερευνητές. Οι πνευματικές προκλήσεις με ενδιαφέρον, η διαχείριση και επίλυση κρίσεων, η ερμηνεία και αξιολόγηση πληροφορικών, η ανάλυση δεδομένων και η ανάπτυξη στρατηγικών, μπορούν με την πάροδο του χρόνου να προστατεύσουν καλύτερα τα άτομα αυτά από την γνωστική εξασθένηση που συνήθως συμβαδίζει με το γήρας σε σύγκριση με άλλους συναδέλφους τους, επισημαίνουν στην επιθεώρηση Neurology επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Λειψίας.

«Ο τύπος της δουλειάς που κάνει κανείς κατά την διάρκεια της καριέρας του μπορεί να έχει μεγαλύτερες επιπτώσεις στην πνευματική του υγεία απ’ ότι η εκπαίδευση, ένας γνωστός παράγων που επηρεάζει τις πιθανότητες εκδήλωσης άνοιας» εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Francisca Then. Τα αποτελέσματα σχετικών τεστ έδειξαν ότι ο εμπλουτισμός της επαγγελματικής ζωής με καθήκοντα που τονώνουν την λεκτική νοημοσύνη αλλά και εκτελεστικές λειτουργίες βοηθούν το μυαλό σε μεγαλύτερη ηλικία. Παλαιότερες έρευνες έχουν δείξει ότι κρατώντας τον νου ενεργό με παζλ και παιχνίδια και μένοντας κοινωνικώς δραστήριοι έχει ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της έλευσης της άνοιας και την μείωση της γνωστικής εξασθένησης λόγω ηλικίας.