Οι άνθρωποι είναι δίκαιοι… παρά την θέλησή τους

Ακόμα και ο πιο σκληρός, επιθετικά ανταγωνιστικός άνθρωπος, έχει μια αδυναμία: Χωρίς να το θέλει και χωρίς να το καταλαβαίνει, το αίσθημα της δικαιοσύνης ορισμένες φορές ξαφνικά ξεπηδάει από μέσα του, ακόμα κι αν αυτό δεν τον συμφέρει! Τουλάχιστον έτσι υποστηρίζουν οι επιστήμονες…

Απίστευτο, αλλά… επιστημονικώς αποδεδειγμένο πλέον, η αίσθηση του δικαίου υπάρχει στα γονίδια του ανθρώπου. Και όχι μόνο του ανθρώπου. Ο Frans de Waal του Emory University έκανε πειράματα σε πιθήκους και το αποτέλεσμα των πειραμάτων αυτών δημιούργησε σάλο. Κι αυτό επειδή απέδειξαν ότι και οι πίθηκοι όταν βλέπουν την αδικία αντιδρούν! Και μετά τους πιθήκους ο άνθρωπος: Το ένστικτο της δικαιοσύνης είναι έμφυτο και αυτό οδηγεί ακόμα και τους πιο ανταγωνιστικούς ανθρώπους υποσυνείδητα να κάνουν πίσω –ακόμα κι αν αυτό είναι εις βάρος τους– όταν νιώθουν ότι οι αντίπαλοί τους αδικούνται.

Οι ψυχολόγοι Graeme Haynes και Thomas Gilovich μετά από μελέτη της ανάλογης συμπεριφοράς παικτών μπάσκετ του NBA, υποστηρίζουν ότι άθελά του ο άνθρωπος αντιδρά στην αδικία, ακόμα κι όταν αυτή συμβαδίζει με τα συμφέροντά του. Σύμφωνα με τους δύο ψυχολόγους, το ένστικτο της δικαιοσύνης είναι τόσο έντονο σε όλους τους ανθρώπους ώστε ακόμα και τα διαβόητα «golden boys» με τους παράλογα τεράστιους μισθούς νιώθουν κάπως άβολα για την αδικία. Τώρα δεν μένει παρά να το πιστέψουμε (;)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

image description

ΕΓΚΥΚΛΟΠΑΙΔΕΙΑ ΥΓΕΙΑΣ

Η ζάλη, ή αλλιώς ζαλάδα, είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να οριστεί ως το αίσθημα αστάθειας ή απώλειας της...

Κάντε αναζήτηση στην εγκυκλοπαίδεια υγείας του iatropedia.gr

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν