Η ανακάλυψη της δομής μιας πρωτεΐνης οδηγεί τον επανασχεδιασμό εμβολίου για την ελονοσία

  • Iatropedia
Οι επιστήμονες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά στην δημιουργία ενός πρωτοποριακού εμβολίου κατά της ελονοσίας το οποίο θα εμποδίζει την μετάδοση του μολυσματικού παρασίτου που την προκαλεί μετά τις νέες πληροφορίες που ανακάλυψαν για μια πρωτεΐνη «κλειδί».

Χάρη στην ακτινοβολία σύγχροτρον –το φως που εκπέμπεται από φορτισμένα σωματίδια καθώς επιταχύνονται– ερευνητές μπόρεσαν για πρώτη φορά να οπτικοποιήσουν την κρυσταλλική δομή της πρωτεΐνης AnAPN1 η οποία αναμένεται να παίξει ρόλο-κλειδί στην ανάπτυξη ενός πρωτοποριακού εμβολίου κατά της ελονοσίας. Η συγκεκριμένη πρωτεΐνη βρίσκεται στο έντερο των κουνουπιών του γένους Anopheles (Κώνωψ ο ανωφελής) που μεταδίδουν την ελονοσία και σύμφωνα με τους ειδικούς, υπό την μορφή αντιγόνου σε εμβόλιο η AnAPN1 κάνει τον ανθρώπινο οργανισμό να δημιουργεί αντισώματα.

Το πρόβλημα με την AnAPN1 είναι ότι μέχρι στιγμής μόνο ορισμένα από αυτά τα αντισώματα μπορούν να μπλοκάρουν την μετάδοση του παρασίτου, καθώς άλλα αδυνατούν. Η χρήση του Australian Synchrotron στην Βικτώρια εκτιμάται ότι θα δώσει τώρα στην ερευνητική ομάδα του Monash University υπό την Δρα Natalie Borg του Τμήματος Βιοχημείας και Μοριακής Βιολογίας και στον Δρα Rhoel Dinglasan από το Ινστιτούτο Ερευνών για την Ελονοσία της Σχολής Δημόσιας Υγείας Bloomberg του Johns Hopkins νέες, κρίσιμες λειτουργικές πληροφορίες για τον επανασχεδιασμό του εμβολίου.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση Nature Structural & Molecular Biology, οι λεπτομερείς πληροφορίες για την δομή της AnAPN1 καθώς και για το πού τα αντισώματα εναντίον της εν λόγω πρωτεΐνης μπορούν ή δεν μπορούν να αναχαιτίσουν την ανάπτυξη του μολυσματικού παρασίτου είναι εξαιρετικής σημασίας για την συνέχιση των ερευνών με στόχο ένα αποτελεσματικό εμβόλιο. Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι αυτός ο τύπος εμβολίου δεν θα ενισχύσει την ανοσία των ανθρώπων στην ελονοσία, αλλά θα δώσει τον απαιτούμενο χρόνο δια της καθυστέρησης της ανάπτυξης του παρασίτου για την προστασία ολόκληρης της κοινότητας από την μετάδοσή του. Κατά τον Δρα Dinglasan, «τελικώς αυτό θα οδηγήσει σε μειωμένο αριθμό μολυσμένων κουνουπιών και στην ενδεχόμενη εξάλειψη της ασθένειας».