Η Α. Λινού στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας: “Οι κάτοικοι κινδυνεύουν και το κράτος είναι απόν”

  • Γιάννα Σουλάκη
Αθηνά Λινού
Τον "πληγωμένο" από τις πλημμύρες θεσσαλικό κάμπο επισκέφθηκε με την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ η βουλευτής και Καθηγήτρια Ιατρικής, Αθηνά Λινού.

Ατελείωτες πλημμυρισμένες εκτάσεις, χιλιάδες νεκρά ζώα, κατεστραμμένες περιουσίες και ανθρώπους σε απόγνωση συνάντησε στον πολύπαθο Παλαμά Καρδίτσας -και όχι μόνο- η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και Καθηγήτρια Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, Αθηνά Λινού.

Όπως επισημαίνει η ίδια μιλώντας στο iatropedia.gr, η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές είναι δραματική:

“Είναι χάλια η κατάσταση. Πήγα με την αποστολή του ΣΥΡΙΖΑ για όλα τα θέματα, όχι μόνο για τα υγειονομικά, αλλά είδα πολλά με τα μάτια μου”, λέει.

Στη Λάρισα, στα Φάρσαλα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα η εικόνα είναι πανομοιότυπη: από τη μία έλη και στάσιμα νερά κι από την άλλη, πολίτες που δίνουν άνισο αγώνα επιβίωσης απέναντι στην ανυπότακτη φύση.

“Είδα σε περιοχή έξω από τη Λάρισα να μεταφέρουν ανθρώπους στη φαγάνα του εκσκαφέα. Ήταν και υγιείς πολίτες, αλλά ήταν και ένας ασθενής ξαπλωμένος οριζόντια, που τον περίμενε από την άλλη πλευρά του δρόμου το ΕΚΑΒ για να τον πάει στο Νοσοκομείο. Η επικοινωνία του ενός κομματιού της Λάρισας, με το άλλο γίνεται με αυτόν τον τρόπο μόνο. Ή με τρακτέρ ή με βάρκες. Για να πάνε σπίτι τους ή σε Νοσοκομείο ή σε super market πρέπει να επιβιβαστούν σε τρακτέρ οι άνθρωποι”, λέει η Αθηνά Λινού.

Εικόνες παράδοξες που σε κάποιες περιπτώσεις προκαλούν απορία, σε άλλες, όμως, μπορεί να προκαλέσουν οργή και θλίψη.

Δείτε επίσης: Αγαπηδάκη στο iatropedia.gr για Θεσσαλία: «Δεκάδες οι γαστρεντερίτιδες, αλλά με ήπια εξέλιξη»- Ανησυχία για τη λεπτοσπείρωση

Αθηνά Λινού: “Το κράτος είναι ο μεγάλος απών!”

Σύμφωνα με την ίδια τη βουλευτή, το κράτος είναι εκκωφαντικά απόν σε όλες τις περιοχές που βρέθηκε παρά τα τεράστια προβλήματα Υγείας, που απειλούν τους κατοίκους, όπως λέει.

Δεν είδε πουθενά σε αυτές τις περιοχές να μοιράζουν γαλότσες και γάντια, υποστηρίζει η ίδια:

“Εξοπλισμό δεν μοιράζουν πουθενά. Το είδα με τα μάτια μου. Ναι, μοιράζουν φαγητό και νερό. Ούτε γαλότσες, όμως, ούτε γάντια. Ούτε σε μένα δεν δώσανε εξοπλισμό. Πήγα στον Παλαμά, στα Φάρσαλα και τη Λάρισα. Οι κάτοικοι είναι εκτεθειμένοι στα προβλήματα Δημόσιας Υγείας. Το κράτος είναι εντελώς απόν. Δεν είδα κράτος να λειτουργεί. Είδα εθελοντές, εθελοντικές οργανώσεις, είδα μια μικρή ομάδα ψυχολόγων στον Παλαμά, κάτι νεαρά παιδιά που ήταν από το Υπουργείο Υγείας και τίποτε άλλο”, λέει η Αθηνά Λινού.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι τα έλη που υπάρχουν παντού, αλλά και τα νεκρά ζώα.Δεν τα μαζεύουν τα νεκρά ζώα, όπως λένε”, τονίζει η Καθηγήτρια.

Δείτε επίσης: Υπουργείο Υγείας για Θεσσαλία: Τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης για θέματα Δημόσιας Υγείας

Η Λεπτοσπείρωση είναι ένας από τους πολλούς κινδύνους

Με την ιδιότητά της Καθηγήτριας Προληπτικής Ιατρικής και Δημόσιας Υγείας, η Αθηνά Λινού, επισημαίνει τα προβλήματα και κρούει των κώδωνα του κινδύνου:

“Ο κόσμος πρέπει να προσέχει και να προστατεύεται και για ηπατίτιδα Α’ και για σαλμονέλες και για μία μορφή του τύφου, που είναι απειλητική. Δεν μιλάμε για τον κανονικό τύφο, αλλά για τον τυφοειδή πυρετό. Κίνδυνος υπάρχει και από τον ιό του Δυτικού Νείλου”, σημειώνει.

Η λεπτοσπείρωση μαζί με την γαστρεντερίτιδα είναι τα δύο λοιμώδη νοσήματα, που μπορεί να επικρατήσουν και να απασχολήσουν το επόμενο διάστημα τις υγειονομικές αρχές, με τα προβλήματα που ενδέχεται να προκαλέσουν στον πληθυσμό της περιοχής.

Το πρώτο είναι μια μικροβιακή λοίμωξη που προκαλείται από τον μικροοργανισμό λεπτόσπειρα (Leptospira spp) και παρατηρείται σε ανθρώπους και ζώα.

“Το υγρό περιβάλλον και η παρουσία οργανικών υλικών συντελούν στην παρατεταμένη επιβίωση του μικροβίου”, υπογραμμίζεται σε πρόσφατη εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας, την οποία υπογράφει η γγ Δημόσιας Υγείας Φωφώ Καλύβα.

Προσοχή στα ζωντανά, αλλά και τα νεκρά ζώα!

Οι άνθρωποι κινδυνεύουν τόσο από τα νεκρά όσο και από τα ζώντα ζώα, προσθέτει η Καθηγήτρια κα. Λινού.

“Η λεπτοσπείρωση είναι ανθρωποζωονόσος και τα μικρόβια της υπάρχουν στο νερό, από τη στιγμή που στο νερό υπάρχουν νεκρά ζώα. Μεταδίδεται από τα τρωκτικά και τα ποντίκια, αλλά και μέσω πολλών άγριων ζώων. Οι αλεπούδες μεταδίδουν, τα ελάφια μεταδίδουν, αλλά και όλα τα υπόλοιπα ζώα, δηλαδή τα γουρούνια, οι χοίροι οι οικόσιτοι. Αυτοί που είναι στις παραγωγές. Σ’ αυτά τα ζώα ενδημεί κυρίως”, τονίζει.

Ο μικροοργανισμός λεπτόσπειρα, υπάρχει στους νεφρούς των ζώων, εξηγεί περαιτέρω η Καθηγήτρια και μεταδίδεται μέσω των ούρων τους αλλά “κι όταν διαλυθεί το ζώο με τη σήψη και την αποσύνθεση και το μικρόβιο μεταφερθεί στο νερό. Ακόμη κι αν είναι νεκρό το ζώο μεταδίδεται η νόσος”, σημειώνει και προσθέτει:

“Ο κόσμος θα πρέπει να προσέχει και τα νεκρά και τα ζωντανά ζώα. Και όχι μόνο για τη λεπτοσπείρωση”.

Δείτε επίσης: Λεπτοσπείρωση: Πως εκδηλώνεται η λοίμωξη που απειλεί τους κατοίκους της Θεσσαλίας

Αθηνά Λινού: Η κα. Αγαπηδάκη δεν ξέρει καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρέλειψε να σχολιάσει και τις επίσημες ανακοινώσεις του Υπουργείου Υγείας, στην ενημέρωση της Τρίτης 12/9/23 από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων στη Λάρισα.

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, μέχρι σήμερα έχουν διαγνωστεί 46 περιστατικά γαστρεντερίτιδας και 24 περιστατικά λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού, ενώ ένα βρέφος λίγων ημερών διαγνώστηκε με σαλμονέλα.

Η κυρία Λινού αμφισβητεί τα επίσημα στοιχεία:

“Οι γαστρεντερίτιδες που εντοπίζονται δεν γνωρίζουμε από που προέρχονται. Δεν ξέρω καν αν έχουν γίνει εξετάσεις στο νερό. Δεν ξέρουμε τι κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή. Η κυρία Αγαπηδάκη δεν ξέρει καν πόσοι είναι οι αγνοούμενοι, ξέρει πόσα είναι τα κρούσματα; Αφού δεν έχουμε κανονική καταγραφή και παρακολούθηση. Είναι μόνο ό,τι δηλώσουν, όποιοι γιατροί θέλουν”, καταλήγει η ίδια.