H Covid-19 είναι ακόμη εδώ! Οδηγεί σε ΜΕΘ και νοσοκομεία περισσότερους ασθενείς από κάθε άλλο ιό

  • Γιάννα Σουλάκη
κορωνοϊός
Περισσότεροι από 23.000 θάνατοι από τη νόσο COVID-19 αναφέρθηκαν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας τις τελευταίες 28 ημέρες, αλλά και τρία εκατομμύρια νέα κρούσματα παρά τον εξαιρετικά μειωμένο αριθμό των διαγνωστικών τεστ.

Στην Ελλάδα και τα νοσοκομεία του ΕΣΥ, την ίδια στιγμή, νοσηλεύονται διασωληνωμένοι πάνω από 60 ασθενείς με κορονοϊό, ενώ οι εισαγωγές ατόμων με Covid-19 έχουν σχεδόν σταθεροποιηθεί στις 100. Συνολικά οι νοσηλευόμενοι είναι πάνω από 500.

Κι όλα αυτά, όπως υποστηρίζει ο αν. Καθηγητής Επιδημιολογίας ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, σημαίνουν πως ο κορονοϊός είναι πλέον “σταθερός κάτοικος” των νοσοκομείων, αντίθετα από τη γρίπη που δεν είχε ποτέ τόσο σοβαρά χαρακτηριστικά.

Αξιωματούχοι του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) δήλωσαν την Τετάρτη 19/4 πώς η ανθρωπότητα ενδέχεται να πρέπει να διανύσει αρκετό ακόμη “ανώμαλο δρόμο”, μέχρι να οδηγηθεί σε ένα περισσότερο “προβλέψιμο μοτίβο” ως προς την εκδήλωση και διαχείριση της νόσου Covid-19.

Όσο για τη νεότερη παραλλαγή του κορονοϊού με το όνομα Αρκτούρος; Ο ερευνητής και ομότιμος Καθηγητής στο PBS, Ντέιβιντ Χούι τόνισε πως όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν προσβληθεί από τη νόσο, θα είναι σε θέση να παράγουν ικανά αντισώματα Τ-κυττάρων για να καταπολεμήσουν την νέα υποπαραλλαγή.

Δείτε επίσης: Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Αρκτούρος έφτασε στη Βρετανία, προκαλεί περίεργο σύμπτωμα στα παιδιά

ΠΟΥ: Οι αριθμοί μειώνονται αλλά πολλοί αρρωσταίνουν και πεθαίνουν ακόμη

Σε συνέντευξη τύπου την περασμένη Τρίτη (18/4) ο διευθυντής έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικλ Ράιαν δήλωσε πως μπορεί τα νούμερα του κορονοϊού να μειώνονται διαρκώς, ωστόσο παραμένει ακόμη ψηλά ο αριθμός των ατόμων που αρρωσταίνουν και πεθαίνουν από τις επιπλοκές της Covid-19.

«Δεν μπορούμε να κλείσουμε τον διακόπτη της πανδημίας», δήλωσε ο Μ. Ράιαν προσθέτοντας πως οι ιοί του αναπνευστικού δεν περνούν από τη φάση της “πανδημίας” στην “ενδημική φάση”, αλλά μετακινούνται σε χαμηλότερα επίπεδα δραστηριότητας, με εποχιακές επιδημικές εξάρσεις και υφέσεις.

Η επιτροπή έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ για τον Covid-19 συνεδριάζει κάθε τρεις μήνες και αναμένεται να συνεδριάσει ξανά στις αρχές Μαΐου.

Στην κρίσιμη αυτή συνεδρίαση θα αποφασίσει εάν ο κορονοϊός εξακολουθεί να αποτελεί “κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς ενδιαφέροντος” (PHEIC), δηλαδή, εάν θα τροποποιηθεί στο ηπιότερο, το υψηλότερο επίπεδο συναγερμού για υπηρεσία υγείας του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).

Ταυτόχρονα, ο διευθυντής του ΠΟΥ υποστηρίζει πως ο κορονοϊός δεν θα εξαφανιστεί και όπως η γρίπη θα εξακολουθήσει να προκαλεί σοβαρές αναπνευστικές επιπλοκές στα ευάλωτα άτομα.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη πιο ανησυχητική καθώς ορισμένες χώρες εξακολουθούν να έχουν αρκετά αυξημένα ποσοστά ανεμβολίαστων ευπαθών ατόμων.

Μαγιορκίνης: Η πρόκληση για τους κλινικούς ιολόγους εξακολουθεί να είναι μεγάλη

Σε ανάρτησή του στα social media ο Γκίκας Μαγιορκίνης, Καθηγητής ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, τονίζει πως η επιμονή του κορονοϊού να γεμίζει ακόμη και σήμερα τα νοσοκομεία, είναι ένα φαινόμενο μοναδικό στα χρονικά των ιογενών επιδημιών.

“Ο ιός της γρίπης με τον οποίο συγκρίνουμε διαρκώς τον SARS-CoV-2 δεν είναι μόνιμος κάτοικος των νοσηλευτικών μονάδων”, τόνισε και πρόσθεσε πως η μεγάλη πρόκληση που έχουν να αντιμετωπίσουν οι γιατροί και οι κλινικοί ιολόγοι από δω και πέρα “είναι σημαντική και δεν πρέπει να υποτιμηθεί σε καμία περίπτωση”.

“Η οξεία φάση της πανδημίας έχει περάσει κατά πάσα πιθανότητα, αλλά οι προκλήσεις για την αντιμετώπιση του ιού στους ευάλωτους πληθυσμούς παραμένουν και απαιτούν εγρήγορση και εξειδίκευση”, καταλήγει ο ίδιος, προσθέτοντας πως οι συνθήκες έκτακτης ανάγκης της COVID-19 φαίνεται να έχουν περάσει ανεπιστρεπτί, καθώς η νόσος δεν επηρεάζει πλέον τον γενικό πληθυσμό, στον βαθμό που ίσχυε τα δύο προηγούμενα χρόνια.