Κορωνοϊός: Η παραλλαγή Αρκτούρος έφτασε στη Βρετανία, προκαλεί περίεργο σύμπτωμα στα παιδιά

  • Ρούλα Τσουλέα
Αρκτούρος
Είναι μια νέα υποπαραλλαγή της Όμικρον, αναδύθηκε τον Ιανουάριο και είναι πολύ μεταδοτική. Τι λέει ο ΠΟΥ.

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει στα νοσοκομεία της Ινδίας, καθώς μία νέα υποπαραλλαγή που δημιούργησε ο κορωνοϊός εξαπλώνεται σαν την φωτιά, προκαλώντας καταιγιστικό αριθμό κρουσμάτων. Η υποπαραλλαγή ονομάστηκε Αρκτούρος, ανήκει στην παραλλαγή Όμικρον και προκαλεί ένα απρόσμενο σύμπτωμα στα παιδιά.

Η υποπαραλλαγή αυτή βρίσκεται ήδη και στην Ευρώπη. Η Βρετανική Αρχή Ασφαλείας της Υγείας (UKHSA) ανέφερε τα πρώτα κρούσματα ήδη από τον προηγούμενο μήνα. Πλέον έχουν καταγραφεί στη χώρα σχεδόν 50, αναφέρει ο βρετανικός Τύπος.

Ο Αρκτούρος έχει επίσης ανιχνευθεί και σε άλλες χώρες, όπου όμως τα κρούσματα εξακολουθούν να είναι λιγοστά. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Σιγκαπούρη και η Αυστραλία.

Όπως αναφέρουν τα διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, ο Αρκτούρος φαίνεται πως είναι πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι οι προκάτοχοί του. Οι επιστήμονες όμως δεν βλέπουν να είναι πιο θανατηφόρος από τα υπόλοιπα στελέχη που κυκλοφορούν.

Δεν παύει όμως να έχει προκαλέσει τον τελευταίο μήνα 13πλασιασμό των κρουσμάτων στην Ινδία. Και μερικές πολιτείες της έχουν ήδη επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Επί του θέματος έχει ήδη τοποθετηθεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). Όπως δήλωσε η επιδημιολόγος του Dr. Maria Van Kerkhove, πρόκειται για μία υποπαραλλαγή που οι ειδικοί παρακολουθούν με ενδιαφέρον.

Όπως εξήγησε, ο Αρκτούρος είναι πολύ παρόμοιος με την υποπαραλλαγή Κράκεν (ή αλλιώς υποπαραλλαγή ΧΒΒ.1.5) η οποία επικρατεί  σε πολλές χώρες στη Δύση.

Φέρει όμως μερικές πρόσθετες μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη-ακίδα του, εξ ου και η επιστημονική ονομασία του ΧΒΒ.1.16. Η πρωτεΐνη-ακίδα προσκολλάται στα ανθρώπινα κύτταρα, για να μπορέσει στη συνέχεια να τα μολύνει.

Από τον Ιανουάριο

Οι πρόσθετες μεταλλάξεις του Αρκτούρου τον καθιστούν ως φαίνεται πιο μεταδοτικό. Ενδέχεται επίσης να προκαλεί και πιο σοβαρή νόσο. Επειδή λοιπόν δείχνει τάσεις εξάπλωσης, ο ΠΟΥ τον παρακολουθεί.

Όπως είπε η Dr. Van Kerkhove, ο Αρκτούρος ανιχνεύθηκε για πρώτη φορά σε δύο δείγματα στην Ινδία που βγήκαν θετικά στα τέλη Ιανουαρίου. Έκτοτε δεν έχει παρατηρηθεί αυξητική τάση στη σοβαρότητα των περιστατικών, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει αποσοβηθεί ο κίνδυνος.

«Έχει μία πρόσθετη μετάλλαξη που στο εργαστήριο δείχνει να τον καθιστά πιο μεταδοτικό και δυνητικά πιο παθογόνο», είπε. Στην Ινδία έχει ήδη αντικαταστήσει άλλες μεταλλάξεις. Επιπλέον, πρόσφατη έρευνα στην Ιαπωνία έδειξε ότι είναι κατά 20% πιο μεταδοτικός απ’ ό,τι η υποπαραλλαγή Κράκεν.

Σε άρθρο τους που αναρτήθηκε στον διακομιστή βιοϊατρικών ερευνών bioRxiv, οι ερευνητές εκφράζουν την εκτίμηση ότι έχει τη δυναμική να εξαπλωθεί παγκοσμίως.

Περίεργα συμπτώματα

Εν τω μεταξύ, ο παιδίατρος Dr. Vipin Vashishtha, πρώην πρόεδρος της Επιτροπής Εμβολιασμών της Ινδικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, σε αναρτήσεις του στο Twitter ενημέρωσε πως ο Αρκτούρος προκαλεί πολλά κρούσματα στα παιδιά.

Μάλιστα στα νήπια έχει αρχίσει να αναδύεται ένας ιδιαίτερος φαινότυπος, καθώς η νέα υποπαραλλαγή του κορωνοϊού προκαλεί:

  • Υψηλό πυρετό
  • Βήχα
  • Κνησμώδη επιπεφυκίτιδα

Η επιπεφυκίτιδα αυτή δεν προκαλεί πύον, αλλά έντονη δακρύρροια που κάνει τα βλέφαρα των παιδιών να «κολλάνε» μεταξύ τους. Το σύμπτωμα αυτό δεν είχε παρατηρηθεί στα προηγούμενα κύματα της πανδημίας, τόνισε ο Dr. Vashishtha.

Φωτογραφία: iStock