Γρίπη των πτηνών: Συναγερμός στη Βρετανία – «Μείνετε μακριά από τα θαλασσοπούλια στις παραλίες»

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Καθημερινά ξεβράζονται νεκρά και άρρωστα θαλασσοπούλια στις ακτές της χώρας. Οι συστάσεις των ειδικών.

Συναγερμός έχει σημάνει στη Βρετανία για τη γρίπη των πτηνών, καθώς  ολοένα περισσότερα άρρωστα και νεκρά πτηνά ξεβράζονται στις παραλίες της. Η κατάσταση έχει φτάσει σε τέτοιο σημείο ώστε πλέον οι ειδικοί ζητούν από τους παραθεριστές να μην πλησιάζουν τα πτηνά που τυχόν θα βρουν, αλλά να ενημερώνουν αμέσως τις Αρχές.

Όπως αναφέρει το BBC, χιλιάδες μολυσμένα θαλασσοπούλια έχουν βρεθεί στις ακτές της χώρας, καθώς συνεχίζεται η μεγαλύτερη επιδημία που έχει καταγραφεί έως τώρα.

Η Βασιλική Εταιρεία για την Προστασία των Πτηνών (RSPB) προειδοποίησε ότι η γρίπη των πτηνών στα θαλασσοπούλια «είναι μία κρίση που μπορεί να εξελιχθεί σε καταστροφή». Ο βρετανικός Οργανισμός Διαχείρισης Προστατευόμενων Τοποθεσιών (National Trust) που διαχειρίζεται σχεδόν 1.300 χλμ της βρετανικής ακτογραμμή, εξέδωσε συστάσεις προς τους παραθεριστές.

Όπως είπε η κυρία Rhian Sula, γενική διευθύντρια του οργανισμού στο Pembrokeshire, οι παραθεριστές:

  • Ενθαρρύνονται να μένουν μακριά από τα πτηνά
  • Καλούνται να έχουν τους σκύλους τους δεμένους κοντά τους
  • Καλούνται να ενημερώνουν τις Αρχές αμέσως εάν βρουν νεκρό ή άρρωστο πτηνό στην παραλία

Η γρίπη των πτηνών προκαλείται από ιό ο οποίος δεν μολύνει εύκολα τους ανθρώπους. Η στενή επαφή, όμως, με άρρωστα/νεκρά ζώα ή με τις ακαθαρσίες τους είναι γνωστή οδός μετάδοσης.

Πινακίδες και κατ’ ιδίαν ενημέρωση

Μόνο τον περασμένο μήνα εκατοντάδες νεκρά πτηνά ξεβράστηκαν στις βρετανικές ακτές. Η μεγάλη ανησυχία των Αρχών δεν είναι οι ντόπιοι κάτοικοι, οι οποίοι είναι ενημερωμένοι για τους κινδύνους. Είναι οι παραθεριστές, κυρίως από τα αστικά κέντρα.

«Έχουμε τοποθετήσει παντού πινακίδες, αλλά μπορεί να μην τις δουν ή να τις αγνοήσουν», δήλωσε η κυρία Sula. «Γι’ αυτό τον λόγο το προσωπικό μας έχει βγει έξω και τους ενημερώνει έναν-έναν. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να κρατούν τα κατοικίδιά τους δεμένα κοντά τους, μακριά από τα νεκρά πτηνά».

Μόνο στις ακτές του Pembrokeshire, οι Αρχές έχουν συλλέξει 700 έως 800 νεκρά πουλιά. Ανάμεσά τους συμπεριλαμβάνονταν κοινές άλκες και γάνπες, είπε ο κ. James Parkin, διευθυντής Φύσης & Τουρισμού του Παράκτιου Εθνικού Πάρκου του Pembrokeshire.

Αυτό είναι το δεύτερο κύμα που προκαλεί η γρίπη των πτηνών στην περιοχή και είναι το χειρότερο έως στιγμής.

Αφανίστηκαν δεκάδες χιλιάδες πτηνά

Το κύμα αυτό προκαλείται από ένα ιδιαίτερα λοιμογόνο στέλεχος του ιού Η5Ν1 της γρίπης των πτηνών. Από τον Οκτώβριο του 2022 έως τώρα έχει προκαλέσει 190 τοπικές επιδημίες σε ολόκληρη τη Βρετανία, οδηγώντας στην σφαγή εκατομμυρίων πουλερικών. Έχει επίσης αφανίσει περισσότερα από 50.000 άγρια πτηνά, αν και ο υπολογισμός αυτός είναι εξαιρετικά συντηρητικός.

Η RSPB έχει ήδη αρχίσει να ελέγχει τις γνωστές αποικίες με θαλασσοπούλια στις ακτές της Βρετανίας, για να δει πόσο έχουν στ’ αλήθεια επηρεαστεί. Ως φαίνεται, ο πληθυσμός των μεγάλων σκούα (λέγονται και στερκοραριίδες) έχει μειωθεί κατά 90% σε μερικές περιοχές.

Επιπλέον, από τα μέσα Απριλίου έως τώρα έχουν χαθεί σχεδόν 30.000 ενήλικοι μαυροκέφαλοι γλάροι. Ο αριθμός αυτός αντιστοιχεί στο 10% του πληθυσμού που εκτρέφεται στη Βρετανία.

Την τελευταία διετία, από τα 25 είδη θαλασσοπουλιών που εκτρέφονται στη χώρα, τα 21 έχουν βρεθεί θετικά στη γρίπη των πτηνών.

Φωτογραφία: iStock