Γρίπη των πτηνών: Νέο κύμα στην Ευρώπη – Βρέθηκε σε πουλερικά σε Ρουμανία, Βουλγαρία

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Ο ιδιαίτερα παθογόνος ιός που προκαλεί την παγκόσμια έξαρση των τελευταίων ετών εντοπίστηκε και στην Πολωνία.

Η υψηλής παθογένειας γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε πουλερικά στη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (WOAH), καθώς η Ευρώπη παρουσιάζει νέο κύμα της θανατηφόρου νόσου.

Η επίμονη εξάπλωση της γρίπης των πτηνών, που συνεχίζεται εδώ και σχεδόν δύο χρόνια, ανησυχεί επιστήμονες και εκτροφείς πουλερικών. Εκατομμύρια πουλερικά, άγρια πτηνά, αλλά και θηλαστικά έχουν χαθεί εξαιτίας της, ενώ έχει διαταράξει την τροφική αλυσίδα και τις τιμές των προϊόντων. Το κυριότερο όμως είναι ότι μέρα με τη μέρα αυξάνεται ο κίνδυνος μετάδοσης στους ανθρώπους.

Ο ιός Η5Ν1 που προκαλεί γρίπη των πτηνών ανιχνεύθηκε σε κοπάδι 120 πουλερικών στο Țigănești της Ρουμανίας. Είναι ένα χωριό κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Από τα πουλερικά, τα 28 έχουν ήδη πεθάνει, σύμωνα με τον WOAH.

Στη Βουλγαρία, νωρίτερα την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκαν συρροές κρουσμάτων σε δύο φάρμες πουλερικών. Η μία βρίσκεται στο Malo Konare του δήμου Pazardzhik. Σε αυτή την έξαρση πέθαναν 380 πουλερικά από ένα κοπάδι με σχεδόν 172.000. Στη δεύτερη φάρμα, στο Debelets του δήμου Veliko Tarnovo πέθαναν τα 5.420 πουλερικά από ένα κοπάδι 395.000.

Νωρίτερα τον Οκτώβριο, ο WOAH είχε ανακοινώσει ότι και η Πολωνία ανίχνευσε γρίπη των πτηνών στα πουλερικά της. Η Πολωνία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός πουλερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο υψηλής παθογένειας ιός Η5Ν1 που προκαλεί τη γρίπη των πτηνών την τελευταία διετία είναι πολύ πιο επικίνδυνος από τα στελέχη που κυκλοφορούσαν μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Εμφανίστηκε στη Βόρεια Αμερική στα τέλη του 2021 και έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε όλο τον πλανήτη.

Ο ιός έχει προκαλέσει μαζική θνησιμότητα σε άγρια πτηνά και πουλερικά, ενώ έχει περάσει και στα θηλαστικά. Επιπλέον, σκοτώνει κάθε πτηνό ή ζώο που μολύνει. Έφτασε, δε, μέχρι και στην Ανταρκτική όπου απειλεί πλέον την τοπική πανίδα.

Φωτογραφία: istock