Γρίπη των πτηνών: Εντείνονται τα μέτρα από τους γαλακτοπαραγωγούς για να περιοριστεί η μετάδοση

  • Iatropedia newsroom
κίνδυνος για τα κοπάδια η γρίπη των πτηνών
Στην εφαρμογή δραστικών μέτρων για τη γρίπη των πτηνών προχωρούν οι γαλακτοπαραγωγοί στις ΗΠΑ, απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, την είσοδο επισκεπτών, κόβοντας δέντρα και απολυμαίνοντας

Στην εφαρμογή δραστικών μέτρων για τη γρίπη των πτηνών προχωρούν οι γαλακτοπαραγωγοί στις Ηνωμένες Πολιτείες, απαγορεύοντας, μεταξύ άλλων, την είσοδο επισκεπτών στις εγκαταστάσεις τους, κόβοντας δέντρα για να μην προσγειώνονται άγρια πτηνά και απολυμαίνοντας τα εισερχόμενα οχήματα.

Η Βόρεια Καρολίνα έγινε την Τετάρτη η έβδομη πολιτεία των ΗΠΑ που ανέφερε κρούσματα γρίπης των πτηνών υψηλής παθογονικότητας (HPAI) σε κοπάδι γαλακτοπαραγωγής, μετά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στο Τέξας, το Κάνσας, το Οχάιο, το Μίσιγκαν, το Αϊντάχο και το Νέο Μεξικό.

Ενώ τα πρώτα κρούσματα στο Τέξας και το Κάνσας φαίνεται πως οφείλονταν σε μετάδοση του ιού από άγρια πτηνά, σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας η μετάδοση μεταξύ βοοειδών είναι επίσης δυνατή.

Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα που καταγράφηκε σε κοπάδι γαλακτοπαραγωγής στις 25 Μαρτίου και το δεύτερο κρούσμα που καταγράφηκε σε άνθρωπο σε διάστημα δύο ετών την 1η Απριλίου έχουν εντείνει τις ανησυχίες στις ΗΠΑ σχετικά με την εξάπλωση του ιού σε ζώα και ανθρώπους.

Η γρίπη των πτηνών έχει από το 2022 αποδεκατίσει σμήνη πουλερικών σε όλο τον κόσμο και έχει μολύνει θηλαστικά, από φώκιες μέχρι αλεπούδες.

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ ανέφεραν ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους παραμένει χαμηλός, αλλά ζητήθηκαν από τις πολιτείες σχέδια για τον έλεγχο και τη θεραπεία εργαζομένων σε αγροκτήματα που θα μπορούσαν δυνητικά να μολυνθούν από τον ιό.

Ενώ η γρίπη των πτηνών είναι θανατηφόρος για τα πουλερικά, οι αγελάδες φαίνεται να αναρρώνουν. Τα κρούσματα σε κοπάδια γαλακτοπαραγωγής επηρεάζουν κυρίως τις αγελάδες γαλακτοπαραγωγής, μειώνοντας την παραγωγή γάλακτος και απαιτώντας από τους αγρότες να απομονώνουν τα άρρωστα ζώα, κρατώντας το γάλα μακριά από την τροφική αλυσίδα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Νόσος Πάρκινσον: 5 μύθοι που δεν πρέπει πια να πιστεύετε

Το αίσθημα μοναξιάς συνδέεται με τις έντονες λιγούρες για γλυκό, δείχνει νέα μελέτη

Προσέξτε τις ακραίες θερμοκρασίες: Αυξάνουν ραγδαία τα εγκεφαλικά επεισόδια