«Γρίπη των χοίρων» πιο μεταδοτική και επικίνδυνη!

  • Iatropedia
Ο ιός της «γρίπης των χοίρων» που από τον περασμένο Δεκέμβριο έχει κοστίσει την ζωή σε περισσότερους από 1.300 ανθρώπους στην Ινδία, δεν είναι ο ίδιος με εκείνον που προκάλεσε την επιδημία του 2009 αλλά έχει καταστεί πιο μολυσματικός εξαιτίας μιας μετάλλαξης, προειδοποιούν Αμερικανοί επιστήμονες.

Η φετινή επιδημία της «γρίπης των χοίρων» πιθανόν οφείλεται σε ένα μεταλλαγμένο, πιο μολυσματικό στέλεχος, διαπιστώνει νέα μελέτη ερευνητών του αμερικανικού ΜΙΤ. Η έξαρση των κρουσμάτων στην Ινδία επιβεβαιώνει αυτό ακριβώς. Ήδη, από τα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου εκτιμάται ότι ο ιός Η1Ν1 έχει προσβάλλει περισσότερους από 25.000 ανθρώπους στην χώρα αυτή και αντίθετα με τις εκτιμήσεις των ινδικών υγειονομικών αρχών ότι πρόκειται για τον ίδιο ιό που ευθύνεται για την επιδημία του 2009, οι Αμερικανοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτή τη φορά πρόκειται για ένα πιο επικίνδυνο στέλεχος λόγω μεταλλάξεων στα αμινοξέα του.

Συγκρίνοντας τις ιογενείς πρωτεΐνες του Η1Ν1 της επιδημίας του 2009 με τις αντίστοιχες του παρόντος «ινδικού» στελέχους του ιού, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ τους. Τα αποτελέσματα της μελέτης τους που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Cell Host & Microbe σημαίνουν ένα πράγμα: ότι ο τωρινός ιός έχει εξελιχθεί για να μεταδίδεται ευκολότερα. Ως εκ τούτου οι ερευνητές αμφισβητούν κατά πόσο είναι αποτελεσματικό το ισχύον εμβόλιο κατά του νέου στελέχους του Η1Ν1 και κάνουν λόγο για αναβάθμιση του εμβολίου και την ανάγκη ανταλλαγής δεδομένων που θα επιτρέψουν την καλύτερη αντιμετώπιση της απειλής.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τα 10 προειδοποιητικά σημάδια του Αλτσχάιμερ