Γρίπη: Έρχονται δύσκολες μέρες ή υπερβάλλουν στο νότιο ημισφαίριο

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η εποχική γρίπη είναι προ των πυλών και αν κρίνει κάποιος από όσα συνέβησαν ήδη στο νότιο ημισφαίριο, θα πρέπει να εμβολιαστούν άμεσα όλοι οι άνω των 60 ετών και οι πάσχοντες από υποκείμενα νοσήματα. Ο ιός που έχει χαρακτηριστεί ως «Αρμαγεδδών», πλήττει ήδη το νότιο ημισφαίριο όπου έχουν καταγραφεί 2,5 φορές περισσότερα κρούσματα σε σχέση με τον προηγούμενο χειμώνα.

Το στέλεχος της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2), το οποίο είναι ιδιαίτερα επιθετικό προς τις ευπαθείς ομάδα του πληθυσμού (παιδιά, ηλικιωμένοι, χρόνιοι πάσχοντες), αναμένεται να επικρατήσει και φέτος και αναμένεται να κάνει «κακό συνδυασμό» με την ιλαρά.

Η ιλαρά ρίχνει το ανοσοποιητικό σύστημα για τουλάχιστον 12 μήνες με αποτέλεσμα όταν κολλήσει έναν επιθετικό ιό της γρίπης, να κινδυνεύει περισσότερο από σοβαρές επιπλοκές.

Σε επιφυλακή βρίσκονται οι υγειονομικές αρχές ,για τοv επικίνδυνο συνδυασμό της ιλαράς ,με τον επιθετικό ιό της γρίπης «Αρμεγεδδών» που αναμένεται να χτυπήσει την Ευρώπη. Οι υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας είναι ανέτοιμες να αντιμετωπίσουν την παράλληλη έξαρση των δύο ασθενειών που θα απειλήσουν τη ζωή σοβαρά ασθενών τους επόμενους μήνες.

Τα νέα από το νότιο ημισφαίριο

Τα νέα που έρχονται από το νότιο ημισφαίριο, στο οποίο διαπιστώθηκε ότι το φετινό στέλεχος του ιού της γρίπης τύπου Α (Η3Ν2) παρουσιάζει υψηλή θνησιμότητα, οδηγούν τις υγειονομικές Αρχές της χώρας μας και όλης της Ευρώπης στο συμπέρασμα ότι πρέπει να είμαστε προσκετικοί και να εμβολιαστούμε χωρίς καθυστέρηση.

Ειδικά δε πρέπει να προσέχουν όσοι πέρασαν ιλαρά πρόσφατα και όσοι φυσικά δεν την έχουν περάσει και είναι ανεμβολίαστοι. Δεδομένου αυτού που αναφέραμε και πιο πάνω, δηλαδή ότι η ιλαρά «ρίχνει» δραματικά την άμυνα του οργανισμού μέχρι και για ένα έτος, καταλαβαίνουμε ότι είναι σημαντικό όσοι πέρασαν πρόσφατα την ιλαρά να κάνουν και εμβόλιο κατά της φετινής γρίπης.